Stopp oljeletinga med aksjon på Stripa

Aksjonistene krever at rektor på NTNU skal uttrykke sin støtte til klimautvalget sine anbefalinger.

Publisert
KREVER SVAR: Ragnhild Kvist Simonsen fra Stopp oljeletinga krever at konstituert rektor og alle rektorkandidatene gir en offentlig støtte til Klimautvalget 2050 sine anbefalinger.

Aksjonen foregikk i kantina på Stripa onsdag formiddag. Åtte aktivister fra Stopp oljeletinga hadde lagt seg ned på gulvet i kantina, mens andre delte ut lapper med overskriften «mens klimakrisen dreper, vil ikke rektor stå opp for oss». 

Ifølge gruppen kan opp mot 183 millioner flere mennesker bli rammet av sult innen 2050 som en konsekvens av klimakrisen. Ragnhild Kvist Simonsen fra Stopp oljeletinga, understreker alvoret i situasjonen:

– Det er en sammenheng mellom matsikkerheten og klimakrisen, og det er derfor viktig at rektor bruker stemmen sin til å støtte Klimautvalget 2050, sier hun.

Klimautvalget 2050, et utvalg opprettet av Solberg-regjeringen, la i 2023 fram en rapport om hvordan Norge kan nå klimamålene og bli et lavutslippssamfunn. Deres anbefalinger var å utarbeide en strategi for utfasing av norsk petroleum og å stanse all oljeleting inntil en slik strategi er klar. 

Ifølge Simonsen har Stopp oljeletinga forsøkt å ta opp tematikken på tidligere rektordebatter. Alle rektorkandidatene er positive til en plan for utfasing, men de vil ikke støtte kravet om å stoppe oljeletingen.

DISRUPTIVT: Målet med aksjonen var å skape oppmerksomhet ved å være i veien i kantina på Stripa. Foto: Tiffany Tran

–Vi krever at både konstituert rektor og rektorkandidatene gir en uttalelse i støtte av alle kravene til klimautvalget 2050, sier Simonsen.

Svar fra rektorkandidatene

Dekan for naturvitenskapelige fakultet og rektorkandidat, Øyvind Gregersen, forteller at han støtter utarbeidelsen av en strategi for utfasing av norsk petroleum. Å stanse all oljeleting mener han imidlertid er noe mer komplisert.

– Det som må stanses er CO2-utslipp i atmosfæren. Om den beste løsningen er å stoppe letingen helt eller å bruke olje og gass i kombinasjon med CO2-lagring, er et helt sentralt spørsmål som må vurderes framover. 

Dekan for økonomifakultetet og rektorkandidat, Monica Rolfsen, påpeker at hun i likhet med Gregersen støtter utarbeidingen av en strategi. Hun mener det er bra at saken skaper engasjement

– Vi trenger pådrivere for en mer offensiv klima- og miljøpolitikk, og aksjoner som dette er en del av demokratiet, skriver Rolfsen. 

Under Dusken har fremdeles ikke fått en uttalelse fra rektorkandidat Jan Gulliksen, eller rektorkandidat og konstituert rektor Tor Grande. Saken vil oppdateres dersom uttalelsen kommer. 


LES OGSÅ: – De verste sidene av debatten ligger og ulmer i et tiktokvakuum.

Powered by Labrador CMS