
Flax og faddere: ungt filmmiljø i vekst
På nyåret kommer filmen Fadderspladder, med en faddergruppe fra NTNU i hovedrollen. Unge filmskapere i Trondheim tør å satse bredt og gå nye veier, mener filmforumet Uffit.
Etter vårens søknadsrunde omtalte konsulent Erlend Loe ved Midtnorsk Filmsenter filmmiljøet i varme ordelag: «Alt i alt tyder det som skjer i Midt-Norge nå på at en hel del er på gang. Filminstituttet legger merke til det. Dere er ikke lenger en hvit flekk på kartet. Ting skjer», skrev han.
Nylig vant Bård Ivar Engelsås førsteprisen ved en kortfilmfestival i Milano. Han vant med kortfilmen Flax, som ble spilt inn i Trondheim. Også flere i den yngre, midtnorske filmgarden har prosjekter på gang. I begynnelsen av 2010 ferdigstilles en kortfilm som utspiller seg i Trondheims studentmiljø.
Inspirert av fadderordning
– Filmen er inspirert av studentlivet i Trondheim, sier René Stavnes, regissør, manusforfatter og produsent av Fadderspladder.
Stavnes forteller at fadderordningen var det første som møtte ham som trondheimsstudent, og at den gjorde et sterkt inntrykk. Så sterkt at han valgte å lage en film om den. Prosjektet startet som en åtte minutters kortfilm da han studerte ved Norges kreative fagskole (NKF) i Trondheim, og nå har den blitt 25 minutter lang, og fått et budsjett på 100 000 kroner.
Regissøren har klare målsetninger med filmen.
– Jeg valgte å lage Fadderspladder fordi jeg vil være med på å sette Trondheim på filmkartet og bidra med noe nytt i det spirende miljøet, sier Stavnes.
Ideer og engasjement
Byens filmmiljø er en sammensveiset, engasjert og relativt liten gruppe, ifølge Oskar Mellemsether, daglig leder av Uffit (Unges Filmforum i Trøndelag). Mellemsether er også student ved filmlinjen på NKF.
– Til tross for at miljøet er ganske lite, har det filmskapere som tør å satse bredt og gå nye veier, sier han, og nevner René Stavnes som et eksempel.
Det er spesielt én ting det er viktig for de yngre filmskaperne å huske, mener Mellemsether:
– Folk tror de må ha mye penger for å lage bra film, men det er ikke dét det står på. Alt man trenger er en god idé og engasjerte medhjelpere.
Uffit forsøker å tilrettelegge og inspirere unge filmskapere slik at de gode ideene kan bli til filmer som når ut til publikum.
– Vi arrangerer kurs og workshops med erfarne aktører innen bransjen. Vi har hatt kurs i lys, lyd, regi, manus og produksjon, som alle har vært veldig populære og produktive, forteller Mellemsether.
Inspirert av Uffit
Student Aleksander Ødegård, sjef for enkeltpersonsforetaket Fortfilm, er svært fornøyd med sitt samarbeid med Uffit.
– Jeg ble veldig inspirert av mitt første samarbeid med filmforumet. Prosjektet var en konsert-dvd i forbindelse med Bylarm i 2007, og det ga meg et viktig puff i riktig retning.
Gjennom Fortfilm tilbyr Ødegård tjenester og produkter innen videoproduksjon. Han mener at dette arbeidet er et nyttig grunnlag som vil komme godt med når han skal forsøke seg på fiksjonsfilmer i framtiden.
– Jeg har ingen konkrete planer akkurat nå, men jeg ønsker å forsøke meg på både kortfilmer og lengre spillefilmer med tiden, sier Ødegård.