LÅNEKASSEN ØKER FASTRENTEN: Magnus Lindscheid-Andersen, produkteier for lån i lånekassen.

Lånekassens fastrente blir den høyeste på 15 år

Lånekassen øker fastrentene sine enda en gang 1. november til over fem prosent. 

Publisert Sist oppdatert

Fra 1. november stiger alle Lånekassens renter, og snittet på rentene passerer fem prosent for første gang siden 2008. Da vil det bare være tiårsrenten som holder seg under femtallet. 

De nye rentene som gjelder

Fastrentene som gjelder fra 1. november, vil være:

  • 5,242 prosent for tre års bindingstid (øker med 0,363 prosentpoeng)

  • 5,032 prosent for fem års bindingstid (øker med 0,277 prosentpoeng)

  • 4,803 prosent for ti års bindingstid (øker med 0,220 prosentpoeng)

Lånekassens flytende rente er i dag på 3,948 prosent og vil øke til 4,419 prosent fra 1. november.

Rentene i Lånekassen er markedsstyrte, og blir fastsatt på grunnlag av et gjennomsnitt av de fem beste tilbudene om boliglån på markedet. Lånekassens renteøkning er en etterdønning av gjentatte rentehevinger gjort av landets banker så langt i år. 

Mulig å binde renten

Lånekassens tilbakebetalere kan selv velge å ha flytende eller fast rente på lånet sitt. De som ønsker fastrente, kan søke om det.

Kunder som ønsker å binde renten fra 1. november, kan gjøre det i perioden 10.–17. oktober. Det er mulig å søke om fastrente på Lånekassen sine nettsider.

Bare 2 av 100 har valgt fastrente

Magnus Lingscheid-Andersen, produkteier for lån i Lånekassen, uttaler i Lånekassens pressemelding at det er få som velger å benytte seg av fastrenten. 

– I forrige rentevindu valgte bare 150 kunder å binde renten. Halvparten av dem valgte ti år. Vi ser det er en trend at når kunder først velger å binde renten, så binder en økende andel renten for den lengste perioden, det vil si ti år, sier Lingscheid-Andersen.

Per dags dato er det kun 16 000 kunder som har fastrente, som tilsvarer 2,15 prosent av tilbakebetalerne.

Hva betyr fastrenten for deg?

Et fastrentelån er et lån der renten ikke svinger i løpet av låneperioden. Det vil si at lånets prosentpoeng forblir den samme gjennom hele perioden du betaler ned lånet ditt. Det gjør at du kan forutsi hvor mye du skal betale hver måned helt til lånet er nedbetalt. Det kan derfor være gunstig med fastrenter på lånet ditt, fordi du da ikke står utsatt for markedssvingninger.

Det er også viktig å huske på at hvis Lånekassen taper renteinntekter fordi du avbryter fastrenteavtalen, må du betale dette rentetapet. Hvis Lånekassen tjener på at du avbryter fastrenteavtalen, får du rentegevinsten.

LES OGSÅ: Praksisordning plasserer studenter i økonomisk spenning.

Powered by Labrador CMS