MINDRE SYNLIG: Coca-Cola vil ikke lenger dominere hyllene på campus.

Kutter Coca-Cola

SiT fjerner Coca-Cola-automater og -reklame fra sine kantiner og kaféer.
– Gjøres av økonomiske, ikke etiske grunner, påpeker SiT.

Publisert Sist oppdatert

Etter en omfattende internasjonal kampanje rettet mot Coca-Colas virksomhet i India, har SiT vraket Coca-Cola som hovedleverandør av mineralvann til fordel for Ringnes.

Den nye innkjøpsavtalen gjelder for alle landets studiesteder, og innebærer at Coca-Cola-produkter fjernes fra automatene på campus og at de blir mindre synlige i kantinene og kaféene.

– Noen Coca-Cola-produkter vil fortsatt være tilgjengelige, men vi vil fronte Ringnes tyngst, sier Ronæss.

– Forurensing av grunnvann

Over flere år har det pågått en internasjonal kampanje mot Coca-Cola ledet av indiske Indian Resource Center (IRC).

– Coca-Cola har blant gjort seg skyldig i kraftig overforbruk og forurensing av grunnvann ved flere tapperier i India, også i særlig tørkeutsatte områder. Det har ført til at hele landsbyer er tomme for vann, forteller styremedlem Eivind Hageberg i Attac HiST/NTNU.

De sendte i høst, sammen med en rekke andre frivillige organisasjoner, et åpent brev til SiT hvor de ba om en redusering av Coca-Colas markedsandeler på campus. De er godt fornøyde med den nye avtalen.

– Selv om det er tydelig at det også ligger økonomiske motiver bak byttet, er vi storfornøyde med resultatet, sier Hageberg.

Han mener Coca-Colas tidligere sterke posisjon på campus var svært uheldig.

– Vi er glade for at det virker som om SiT tar etiske valgmuligheter på alvor, og at de som vet hvordan selskapet har oppført seg i land som India og Colombia nå får gode muligheter til å velge andre produkter, sier Hageberg.

God dialog

Men det var ikke dette som i følge Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) var hovedmotivasjonen bak utskiftningen.

– Ringnes hadde et vesentlig bedre totaltilbud, forteller administrerende direktør Kjell Erik Ronæss i SiT Kafé og Tapir.

Ronæss sier at de har hatt en god dialog med Attac i forkant av forhandlingene, men presiserer at valget var basert på rene økonomiske betraktninger.

– Vi var opptatt av å kunne gi studentene det billigste tilbudet, og dette fikk vi gjennom Ringnes, sier han.

Han legger til at Attac likevel kan ha bidratt til at SiT så alternativer til Coca-Cola.

– Vi har hatt en konstruktiv og spennende dialog med Attac over flere år, sier Ronæss.

– Har ryddet opp i India

Kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Coca-Cola Norge mener at beskyldningene mot selskapet er utdaterte og feilaktige.

– Vi har gjort en rekke tiltak i India og mener vi har ryddet opp i de forhold som var kritikkverdige, sier Rømmerud.

Han mener at selskapet gjør en god nok innsats med å ta etiske forholdsregler og samfunnsansvar i landene de opererer i, og at etiske problemstillinger ikke har hatt noen innvirkning på kontraktforhandlingene med samskipnadene.

– Vi har vært i samtale med samskipnadene rundt disse spørsmålene, og har brukt mye tid på å vise hva vi gjør i India. Det resulterte i at vi kom igjennom nåløyet for nye forhandlinger, men vi ble overbydd av Ringnes i budrundene, sier han.

Den nye avtalen trådte i kraft 1. januar og vil gjelde for tre år.

Powered by Labrador CMS