Hvorfor er det Pride i september?

Forrige fredag gikk Trondheim Pride av stabelen for 24. gang. Hvorfor markeres Pride i september her, når store deler av verden feirer tidligere på året?

Publisert Sist oppdatert

Mens mesteparten av landet feirer Pride i juni, har de i Trondheim valgt å legge det til høsten. Synlighetsansvarlig i Trondheim Pride, Eivind Rindal, forklarer at mye av grunnen til at Pride markeres i september er så studentene skal kunne delta.

HÅPEFULL: Eivind Rindal håper mange studenter vil delta på Pride.

– Hvis vi hadde feiret Pride i overgangen mai-juni ville det kræsjet med eksamener, og senere i juni drar mange studenter hjem, forteller han.

Det er imidlertid ikke bare studentene som er grunnen til at Trondheim Pride feires i høstkulda.

– Før pandemien var det også flere som dro fra by til by for å delta på ulike Pride-arrangementer. Ved å legge Trondheim Pride til september unngår vi å kannibalisere av Oslo eller Bergen Pride, utdyper Rindal.

LES OGSÅ: Skeiv politikk kan ikke lenger ignoreres

Ikke bare lek og moro

Trondheim Pride er en av Norges eldste Pride-parader med oppstart allerede i 1997. De var også blant de første som rettet spesielt fokus mot det samiske innenfor LHBTQ+ miljøet.

Selv om mange i dag forbinder Pride med god stemning og festligheter, poengterer Rindal at man ikke må glemme hvorfor det er viktig å sette opp festivalen.

– Pride er ikke bare fest og moro, men også en viktig markering for skeives rettigheter i et samfunn der mange skeive fortsatt opplever diskriminering, poengterer Rindal.

LES OGSÅ: Valgkampen nærmer seg slutten, og for studentene står blant annet psykisk helse, studiestøtte og miljø øverst på lista.

Konserter, gudstjeneste og dragshow

I løpet av Pride-uka arrangeres det en rekke ulike aktiviteter som man kan delta på. Rindal forteller at det er vanskelig å anbefale bare et enkelt arrangement, siden det er så mye forskjellig som skjer.

– Vi har alt fra gudstjenester i Vår Frue kirke til Dragshow, så det er noe for enhver smak.

FEIRING: Selv om det ikke blir like tette folkemengder å se i år, er det fortsatt mye å fram til.

På lørdag kulminerer det hele med en parade gjennom Midtbyen. Paraden starter ved Trondheim Katedralskole, og går derfra gjennom Kjøpmannsgata før den avsluttes på torget.

– Grunnet koronabegrensninger er dessverre paraden allerede fylt opp, men alle er velkomne til å se på, sier Rindal

Det finnes dog et lite håp for de som fortsatt ønsker å gå i paraden, da billetter som ikke hentes ut i dag vil legges ut i Pride-boden på fredag.

Hva skjer under Pride

Quiz med Ane og Eivind

Torsdag, 9. september

Kl: 19:00, Mikrobryggeriet

Drag King Show med GUTTA

Fredag, 10. september

Kl. 21:00, Lokal bar - Scene - Klubb

Alternativ Parade

Lørdag, 11. september

Kl. 13:00, Midtbyen

DragBingo – med Toril Tombola og Ivana

Lørdag, 11. september

Kl. 18:00, Lager 11

Samfundetmøte: Skeiv på flukt

Lørdag, 11. september

Kl. 18:00, Studentersamfundet i Trondhjem

Powered by Labrador CMS