Kommentar

En honnør til fytoplankton – fordi de fortjener det

Det er nå høyst på tide å gi økt oppmerksomhet til de grønne, små heltene på planeten vår det ellers ikke snakkes så mye om.

Publisert Sist oppdatert

Fytoplankton er først og fremst mikroskopiske alger som danner utgangspunktet for nesten alt liv i havet. Blant de mange livsnødvendige egenskapene fytoplankton besitter, produserer disse algene halvparten av alt oksygen vi puster inn. For hvert andre åndedrag kan vi takke våre grønne venner i havet.

Tilstedeværelsen av fytoplankton er også helt avgjørende for økosystemet i havet. Når fiskene bæsjer, gjødsler de samtidig. Dette, sammen med sollys, gir de bittesmå plantene våre næring. Slik får de energi til å utføre den viktige jobben det er å utgjøre grunnlaget for alle næringskjeder i havet. Alle små og store havdyr, fra den minste lysprikkfisken til den største månefisken, er avhengige av fytoplankton.

De imponerende egenskapene til fytoplankton stopper imidlertid ikke her; de små plantene bidrar også til å regulere klimaet på jorden. Fytoplankton lager små partikler i luften og tiltrekker seg kondens som følge av fordamping fra havoverflaten. De mange små dråpene som oppstår, går så sammen og danner massive skyformasjoner over verdenshavene. Skyene bidrar til å reflektere solenergien tilbake ut i verdensrommet, i tillegg til å transportere livsviktig ferskvann til kontinentene. Slik hjelper fytoplankton til med å beskytte jorden mot stigende temperaturer.

Med økende temperaturer, og en stadig varmere klode som følge av dette, trues økosystemene på land og i hav. Det skulle bare mangle at vi også bidrar til å bedre kårene på planeten, når fytoplankton gjør så mye for oss. La oss lette arbeidsmengden deres og gjøre hverdagen til de små, usynlige og fantastiske plantene enklere. Det er på tide å fikse dette helvetes klimasirkuset vi snakker så mye om.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS