Leder

Norges beste studieby på tross av politikerne

Publisert

På torsdag var det valgdebatt på Samfundet i samarbeid mellom Studentersamfundet og Adresseavisen. De ulike ungdomspartiene møtte til debatt, og studenter og andre oppmøtte kunne stille spørsmål til ordførerkandidatene Emil Raaen (Ap) og Kent Ranum (H).

Hovedtemaene i debatten var Trondheims dårlige busstilbud, det dårlige helsetilbudet i byen, og studentenes dårlige boforhold. Det ble trukket frem flere gode forslag for å løse disse forholdene. Ett av forslagene var Velferdstingets forslag om en fastlegeordning gjennom Sit. En ordning studentsamskipnaden i Oslo allerede har.

Til tross for bred enighet blant partiene har det skjedd lite for å bedre tilbudene til studentene. Dette er typisk for studentsaker. Mange er enige i at tilbudene må styrkes, men likevel brukes det lite penger på å bedre de tilbudene vi har. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse viste at hver tredje student har psykiske helseplager. Likevel er Trondheim kommune blant dem som gir minst penger til det psykiske helsetilbudet til studentene.

Kun én av fem studenter stemmer i kommunevalget i Trondheim. Jeg mener det bør sende et klart signal til politikerne i byen: Politikken når ikke studentene. Dette til tross for at Trondheim huser rundt 37 000 studenter. Mange stemmer i hjemkommunen, og kanskje er det fordi de kjenner politikken til hjemplassen bedre. I Volda og Bergen får studentene 5000 og 2000 kommunale kroner dersom de melder flytting til studiebyen. Det er idet minste et konkret tiltak som viser at de ønsker at studentene skal være en del av byen.

Trondheim har altså Norges dyreste kollektivtilbud, et dårlig botilbud og sprengt kapasitet i helsevesenet. Likevel ble det nevnt flere ganger at Trondheim er Norges beste studieby. Hvordan kan det ha seg slik at Trondheim kan kalle seg Norges beste studieby, når det er så mye som er dårlig?

Jeg tror svaret på det er studentfrivilligheten. Frivillighetskulturen i byen står sterkt. Når jeg skryter av byen til andre, er det utelukkende på grunn av jobben studentene gjør. Hva er det politikerne i Trondheim spesifikt gjør for at dette skal være Norges beste studieby, foruten å sole seg i glansen av jobben vi studenter gjør?

Studentene har allerede gjort sitt og gjort Trondheim til Norges beste studieby. Skal Trondheim nå ambisjonen om å bli Nordens beste studieby også, er det på tide at trondheimspolitikerne blir med på laget.

LES OGSÅ: Bak den raude fasaden

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS