DRIBLEFANT: Julia Vuković og Helene Riset kjemper om ballen.

Futsalgjengen klare for ny sesong

Det ble både gull- og sølvmedalje for både herre- og damelaget til NTNUI futsal under årets studentleker. Nå ser begge lag mot neste utfordring i Norges øverste divisjon.

Publisert

Futsal forbindes helst med lekne brasser og tekniske spanjoler. Nå vokser idretten sterkt i Norge, og spesielt Trondheim er i ferd med å bli landets futsal-hovedstad. Både herreog damelaget til NTNUI futsal satser høyt mot årets sesong. 

FINTE: Kan det være en elastico vi ser starten på?

Satser mot nye høyder 

Det ble en kjempestart for både herre- og damelaget da de begge fikk både gull- og sølvmedalje under årets studentleker i Oslo. Med det bygget de på gode resultater fra student-EM i Kroatia i sommer. 

Bak suksessen står to rutinerte trenere som håper å ta med seg momentet inn i årets sesong. Trener Thomas Aarnes for herrelaget er krystallklar på hva som er årets mål. 

– Vi har så klart en målsetning om å vinne. Om det er sannsynlig eller ikke, det er en annen sak, ler Aarnes. 

CUP-KLAR: Jon Stian Haukli vil ha en kongepokal i stua.

Han er hovedtrener på tredje året og skal lede laget inn i det som er en historisk sesong. Fjorårssesongen endte med opprykk til eliteserien, noe som gjør at de nå skal bryne seg mot landets beste lag. Da holder det ikke å være gode i fotball – det må futsal til. 

– Det var først i fjor at vi begynte med skikkelig futsalskolering. Nå er det mer fokus på futsals bevegelser, formasjoner og taktikk, sier Aarnes. 

Jon Stian Haukli er hovedtrener for damelaget på niende året. Han er også tydelig på at skikkelig futsalskolering er viktig for å hevde seg i sporten. 

Damelagene i øverste divisjon i Trondheim er blant Norges beste futsallag, noe som også krever mye fra NTNUIs lag. Haukli er tydelig på at nivået på laget er høyt, noe som gjenspeiles i resultatene. 

– Vi ser forskjell på oss og andre studentlag. Det gjør at vi kan reise ned til studentlekene i Oslo og ikke møte så mye motstand. 

Haukli ser frem mot årets sesong og håper på gode resultater. Forrige sesong endte i en fjerdeplass i ligaen, så årets mål er pallplass. I tillegg har han en annen gulrot i sikte. 

– Dette er første året med NM i futsal for oss, så vi håper å hevde oss der. Det ville tatt seg bra ut med en kongepokal i stuen, sier Haukli og gliser.

KONTROLL: Kai Bardal har ett av landets beste futsalhoder.

LES OGSÅ: Dette er Trondheims dårligste fotballag.

Kompetanse med på laget 

For å være klare for en ny sesong har Haukli hyret inn ett av Norges beste futsalhoder for en treningsøkt. Kai Bardal er assistenttrener på Norges futsallandslag og har mye erfaring innen futsal. 

Han har på sine 15 år som trener vunnet eliteserien ved flere anledninger, samt oppnådd gode resultater i  Champions League. Bardal ser positive tendenser innen futsal, både nasjonalt og internasjonalt. 

– Deltakertallene er i stor vekst, og man ser at det satses både i utlandet og i Norge. Tidligere så man at enkelte land utmerket seg veldig, men nå har blant annet Frankrike og Tyskland lagt mye ressurser i futsal. I Norge gikk det lenge tregt, men de siste fire årene har vi hatt en god utvikling. Det har gått fra null til fire ansatte i NFF som jobber spesifikt med futsal, forteller Bardal. 

KOM PÅ KAMP: (f.v.) Martin Buland, Jonas Melhus og Sander Andreassen vil ha tilskuere på kamp

Som én av dem med mest kompetanse innen futsal i landet synes han det er viktig å ta ekstra ansvar for at idretten skal vokse videre. Blant andre tiltak kommer det i år et nytt trenerkurs, hvor både Haukli og Aarnes bidrar som kursholdere. 

Bardal peker videre på viktigheten av å få med yngre spillere. Heimdal VGS vil fra neste år tilby futsal som egen idrett på toppidrettslinja – med Bardal som lærer. 

– Det er et godt signal, og noe vi aldri hadde tenkt kunne skje for bare noen år siden. Det blir bra, sier Bardal.

RUTINE: Sammen har Thomas Aarnes og Jon Stian Haukli et tiår med erfaring fra futsal.

LES OGSÅ: NTNUI e-sports nye leder vil ha slutt på kjønnsfokuset i gamingmiljøet.

TAKTIKER: Thomas Aarnes tar B-lisens i Finland.

Sammen kan man klare alt 

Et godt lag trenger mer enn gode trenere. På herrelaget er de rutinerte spillerne Sander Andreassen, Jonas Melhus og Martin Buland giret på en ny sesong. 

– Jeg har alltid elsket å spille i bingen og på små flater. Det er en unik følelse når man havner i flytsonen, spiller med gode kompiser og alt går på skinner. Da vinner man troféer og rykker opp, forteller Buland. 

Samholdet i laget er noe de trekker frem som avgjørende for suksessen. Alle vil hverandre vel, og alle trekker i samme retning, forteller de. 

DIGGER SHORTS: Helene Mikkelsen og Marianne Buhaug setter pris på godt inneklima.

– Det er det beste laget jeg har vært med på når det kommer til det, sier Buland. 

Første møte med eliteserien endte med 7–4 tap mot Høybråten og Stovner IL, men laget mistet ikke motet av den grunn. Lagets neste to kamper endte med 4–2- og 5–2- seiere. Trioen har definitivt troen på at de kan hevde seg i årets sesong.

– Vi kan slå alle, men vi kan også tape mot alle. Forrige sesong tapte vi 2–1 mot dem som vant NM, som viser at vi har et bra toppnivå, poengterer Melhus. 

Flere av spillerne på laget har spilt fotball på høyt nivå, forteller trioen. Én har tidligere spilt for Ålesund, mens en annen spilte i Obos-ligaen samtidig som han var med på laget. Likevel er de enige med trener Aarnes i at futsalskolering er viktig for å hevde seg.

– Før spilte vi innendørsfotball, nå spiller vi futsal. Det er ikke nok å bare være god i fotball, sier Melhus. 

Satser på pallplassering 

OVERBLIKK: Målvakten har kontroll på alt som skjer.

Også Marianne Buhaug og Helene Mikkelsen er klare for en ny sesong. Buhaug er klar for sin tredje sesong med laget, mens Mikkelsen er én av årets nysigneringer. Begge trives veldig godt i laget. 

– Jeg var egentlig ferdig med å studere, men tar en mastergrad for å være med et par sesonger til, sier Buhaug og ler. 

Mikkelsen har tidligere prøvd litt futsal, men tar først nå steget ut av fotballbanen og inn i futsalhallen. Hun er imponert over nivået på resten av laget – både på og av banen.

– Det er en veldig bra gjeng, både sosialt og sportslig. Trenerne er også veldig gode, forteller Mikkelsen. 

Begge synes futsal er veldig artig. De peker på at man i futsal har mer ball i beinene, det er mer teknisk og mer intenst. Det er også viktigere med relasjoner mellom spillerne. 

I tillegg har futsal en annen klar fordel over fotball: 

– Det er digg å være inne i hallen og kunne spille i shorts hele året, sier Buhaug. 

De er begge klare for en tøff sesong, selv etter suksess i studentlekene. Mikkelsen satser primært på å spille seg inn i laget og å utvikle samspillet sammen med de andre spillerne. Sammen med Buhaug tror hun at sesongen blir bra. 

– Vi tror på topp tre, istemmer de.

LES OGSÅ: Et forsvunnet miljøengasjement.

Powered by Labrador CMS