Illustrasjonsfoto tatt under ISFiT 2023.

Nyhetskommentar

Ikke glem av de internasjonale studentene

Internasjonalisering er ett av innsatsområdene til NTNU, men de to tusen utvekslingsstudentene vi tar imot, blir bare skjøvet til siden.

Publisert Sist oppdatert

Det har nylig blitt kastet lys over vanskene rundt å være internasjonal student i Trondheim. I alle mine fem år her i Trondheim har jeg hatt verv for å hjelpe de internasjonale studentene i byen, og det har ikke vært en hemmelighet at de ikke blir integrert i det norske studentmiljøet.

Hjertet mitt blør litt hver gang jeg snakker med en utvekslingsstudent som nærmer seg ferdig med utvekslingsoppholdet sitt i Norge og som verken kan ett eneste ord norsk eller noe om Norge i det hele tatt. De drar tilbake til hjemlandet sitt, og det eneste de vet om Norge, er at det er dyrt og kaldt.

Norske venner gjør narr av franskmenn og spanjoler som bare henger med hverandre, men hadde ikke du gjort det samme om du kom til et land hvor alt var fremmed og ingen snakket med deg med mindre de hadde en enhet eller to innabords? 

Dette semesteret tok NTNU Trondheim imot to tusen utvekslingsstudenter. To tusen internasjonale studenter som er helt nye i landet. I Trondheim har vi bare én organisasjon for å ta imot disse studentene, og den organisasjonen har du nok ikke hørt om med mindre du selv har vært på utveksling: I dag er Erasmus Student Network den eneste organisasjonen som har som eneste mål å bedre internasjonale studenters opphold i byen. Deres linjeforening, om du vil. 

 LES OGSÅ:  International students scammed – were sold tickets to fake parties

På frivillighetskickoff i Storsalen for utvekslingsstudenter i august fylte salen seg lenge før arrangementsstart, og køen strakte seg ut av Samfundet. Dette viser hvor stort ønske de internasjonale studentene har om å bidra og bli inkludert. 

Bredere inkludering av internasjonale studenter er fordelaktig for alle: Man får et nytt nettverk, kulturutveksling og bredere forståelse av kulturer utenfor sin egen. Derfor vil jeg slå et slag for at studenter og studentforeninger i Trondheim må bli synligere for internasjonale studenter. Jeg oppfordrer alle linjeforeninger til å kontakte sitt fakultet for å komme i kontakt med de internasjonale studentene. Hold arrangementer på engelsk og ha egne velkomstmøter for de internasjonale. De fleste vet ikke engang hva en linjeforening er.

Og til dere studenter som vil bidra: Meld deg som buddy! Da blir du matchet med en utvekslingsstudent. Dette er et program både fakulteter og organisasjoner tilbyr. Engasjer deg i linjeforeningen din og delta på arrangementer for internasjonale, og ikke vær redd for å prate engelsk!

Neste semester kommer rundt 700 nye internasjonale studenter. I motsetning til de norske studentene som allerede har studert et semester, så er disse helt nye i byen. De får ingen fadderuke, ingen UKA. Ta dem imot med åpne armer, inkludér dem.

Ingrid Ytterland er komitéleder og tidligere president av ESN.

LES OGSÅ:   Demokratiet vårt forsvinner

Powered by Labrador CMS