Kommentar:

På tide å legge fordommene dine mot studenter på hylla

Å peke på noen andre når planen går galt er usmakelig.

Publisert Sist oppdatert

Det skal godt gjøres å ikke ha fått med seg at Trondheim er midt i et stort smitteutbrudd. Det har seg slik at mesteparten av de smittede i byen er studenter, og de siste dagene har det blitt slengt mange kommentarer om studentenes atferd og våre prioriteringer.

Hvis du tør å ta deg turen innom kommentarfeltet til trondheimsaviser når de skriver om utbruddet kan du lett finne innslag som “takk til studentene… ”, “hallo nå må studentene ta seg sammen !!” eller “... sånn blir det når fadderuke og festing er viktigere enn alt annet…”. Dette er faktisk kommentarer jeg har sett. Jeg er en av de mange uheldige studentene som sitter innelåst på et hotellrom mens jeg prøver å bli frisk fra korona, og jeg må si at jeg er skikkelig lei av denne holdningen mot studenter.

LES OGSÅ: Beklager vaksinekritikk

Kall meg uansvarlig, prøv å skyld dette på meg. Studentene brukte våren på å gjentatte ganger be kommunen og regjeringen om å prioritere oss i vaksinekøen, og påpekte at det var viktig å få oss vaksinert før studiestart. Jeg har selv prøvd febrilsk å få satt en andre vaksinedose før studiestart, men det var ikke lett i Oslo og Trondheim kommune har vært umulig å få tak i siden jeg kom til byen. Da jeg først oppdaget at jeg kunne bestille dose nummer to (noe jeg ikke fikk melding om) satt jeg allerede i karantene og var smittet.

Forrige uke skrev Under Dusken en sak om at formannskapet i Trondheim kritiserte studenter for å ikke ha meldt seg opp til vaksine, når det egentlig viste seg at studentene enten ikke hadde fått beskjed eller ikke hadde hatt mulighet til å bestille enda. Jeg er takknemlig for at Helse- og velferdsdirektøren beklaget seg overfor studentene, men jeg føler at dette viser hvor lett det er å skylde på studentene og trekke konklusjoner om våre såkalte prioriteringer.

LES OGSÅ: 100 positive prøvesvar etter første dag med massetesting

For la meg si en ting - jeg kjenner veldig mange nå for tiden som er koronasyke, og ingen av oss brøt noen regler. Vi gjorde akkurat det vi ble bedt om. Vi har mistet alle våre sosiale arenaer i et og et halvt år, vi har sittet inne på Zoom og ventet. Er det da så rart at vi har lyst til å bli kjent med nye mennesker når det er lov? For det er nøkkelordet her; det er lov. Jeg synes det er underlig å tillate oss å møte hverandre, være mange samlet i private hjem, kunne være store forsamlinger i Storsalen, og så skylde på oss når det kommer et smitteutbrudd. Mange av de smittede har måttet ta smittesporing i egne hender. Jeg personlig gikk i karantene på eget initiativ i mange dager før jeg fikk beskjed av kommunen.

Når jeg sitter her på dette hotellrommet isolert har jeg hatt litt tid til å tenke. Det jeg har kommet fram til er at jeg føler meg litt fortapt. Jeg ba aldri om å bli syk, jeg fulgte de reglene jeg skulle og har fulgt riktige karantene- og isolasjonsregler. Derfor synes jeg det er så frustrerende å få skylda. Dette er i mye større grad en systematisk svikt enn kun studentene som ikke klarer seg uten fest og fyll. Vi burde hatt mulighet til å vaksinere oss tidligere, det burde ha vært lettere å få kontakt med kommunen og de burde vært bedre forberedt. Det er lett å være etterpåklok, men jeg synes det er usmakelig å åpne opp samfunnet for så å peke på noen andre når det ikke går som planlagt. Jeg synes alle dere i kommentarfeltene kan tenke dere om to ganger og kanskje legge fordommene deres på hylla.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS