Kommentar:

Norge trenger en ny standard for bistand

Det er flaut at vi bare bryr oss det som skjer i Europa.

Publisert


I over en måned har vi
kunnet oppdatere oss på krigen i Ukraina. Store overskrifter, ekstra nyhetssendinger og diskusjon på sosiale medier viser at krigen er noe som opptar oss – eller i hvert fall noe media mener vi burde bry oss om. Det er bra at vi bryr oss. Kunnskap er makt, og jo mer informasjon vi har om det som skjer, desto mer kan vi bidra eller kjempe mot det. Men hvorfor bryr vi oss ikke like mye om konflikter andre steder i verden?

LES OGSÅ: Gjengsjefene på Samfundet: – Dette vervet er ikke for alle

Mot slutten av mars besluttet den norske regjeringen å gi ekstra stipend til studenter fra Ukraina, Russland og Hviterussland som oppholder seg i Norge. Dette er et tiltak for å trygge studentene som nå opplever nye psykiske og økonomiske utfordringer. I en rekke land, som Jemen, Palestina og Etiopia, er det nå store humanitære kriser som følge av krig og konflikt. Jeg har likevel ikke hørt noe om at studenter fra disse områdene mottar ekstra stipend som kompensasjon for utfordringene de møter.

Det er lenge siden det har vært krig i Europa, og på flere tidspunkt under krigen i Ukraina har det vært frykt for at konflikten skal eskalere og dra inn Nato. Om Nato blir med i krigen, blir også Norge dratt inn. Kanskje er det derfor vi bryr oss spesielt om nettopp denne krigen. Men krigen i Ukraina er ikke bare en militær konflikt, den er også en humanitær krise. Regjeringen har valgt å gi ukrainske flyktninger kollektiv beskyttelse i Norge. Dette betyr at ukrainere blir kvotert inn i grupper i Norge, ikke som individer – som er en mye mer tidkrevende prosess. Da flyktningleiren på den greske øya Moria brant ned i 2020, ville Norge hente inn knappe 50 flyktninger. Jeg er fremdeles usikker på om alle disse kom til Norge.

LES OGSÅ: Velferdstinget brukte 275 000 kroner på jubileumsfest

Jeg synes det er bra at Norge har tatt grep raskt for å hjelpe dem som er rammet av krigen i Ukraina. Samtidig må vi passe på at vi gir like mye oppmerksomhet til katastrofer utenfor Europa. Vi kan ikke unnskylde oss med at disse tingene skjer langt unna og ikke angår oss, eller at «det er mer vanlig» med krig utenfor Europa. Det er mennesker som rammes, og jeg synes ikke vil skal akseptere at noen liv blir verdsatt mindre enn andres. Støttetiltakene som er iverksatt for å hjelpe dem som er rammet av krigen i Ukraina burde være standarden for den hjelpen Norge gir til dem som trenger det.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS