Nyhetskommentar:

Studenter – den sterkeste ressurs

Involvering og medvirkning av studenter bør være normen for å skape gode tiltak som fungerer og som studentene vil benytte seg av.

Publisert

Å kategorisere studenter i én aldersgruppe er vanskelig. Ikke er vi ungdommer og heller ikke voksne. Et sted i tyveårene, men også eldre, også yngre. Når Regjeringen snakker om å ivareta barn og unge, eller om tiltak for voksne, vet jeg ikke om studenter er inkludert. Vi er en kategori som glemmes i det store og hele, noe som har påvirket studenthverdagen betraktelig under pandemien.

Studenter har vært en del av dugnaden på mange måter. Bachelorgraden ble konvertert til nettstudie. Innsats, motivasjon og vilje til å lære ble like redusert som det sosiale livet vi fikk lov å ha. De små, de store og de overveldende utfordringene vi har kjent på de siste to årene – og før pandemien – blir tyngre å komme seg gjennom alene på hybelen. Vi opplever flere hindringer som gjør hverdagen og studiet vanskelig og får begrenset med hjelp til å takle det. Altfor mange ganger har jeg hørt medstudenter si «Vi må bare overleve dette». Jeg sier det selv også. Det skjærer i hjertet.

Å holde seg unna forelesningssaler og vrimlearealer går ut over studentfølelsen og studiegleden det er meningen at disse plassene skal gi. Å bli hedret for å ikke ha flere nærkontakter er ikke bra når det fører til sosial angst. Å applaudere den deprimerte student for å isolere seg er ikke bra. Å gi skryt for at vi følger retningslinjer som gir hverdagen store utfordringer gjør skade som studentene vil kjenne på i lang tid framover. Hjelp til å komme gjennom ettervirkningene er kritisk viktig for å få en god studiehverdag igjen.

LES OGSÅ: Linjeforening på Tunga vant pris for inkludering

Vi er lei av sympati framfor tiltak, og av å bli overlatt til oss selv for å finne løsninger. Vi har sett at linjeforeningene har tatt mye ansvar for studentene – og stor applaus til dem for det. Jeg vet hvor enormt mye arbeid som ligger bak og hva som må ofres for å få det til. Studentene vil bidra, men det må legges bedre til rette for at dette skal være mulig. Den beste måten å finne ut hva som kan hjelpe studentene, er å spørre oss, og beste måten å gi den på er å inkludere oss. Vi er ressurssterke, kreative og ivrige.

Kunnskapsdepartementet har på nytt gitt flere millioner til student­samskipnadene for å styrke studentene i denne tiden, og forhåpentligvis i lengre tid framover. La oss også ta del i det arbeidet. Gi oss tillit, tid og midler til å hjelpe hverandre gjennom en allerede krevende studietid på måter vi vet kan fungere. Vi har ikke bedt om mye, men vi krever dette.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS