Leder

Verden går i dass; hvorfor skal man bry seg?

Det virker å være en økende apati for verden blant studenter og unge. Håpet for fremtiden minker, og mange ser ikke lyset i enden av tunnelen, men vi må ikke gi oss.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor skal jeg bry meg? Hva kan jeg få til? Dette er spørsmål flere studenter har stilt seg selv over lang tid. Uansett om det er snakk om krig eller klimakrisen, så virker verdens ledere bestemt på å kjøre skipet inn i skjæret. Det er lett å tenke at din stemme ikke har noe å si i det store gapet av elendighet. Verden går i dass uansett.

Jeg minnes noe en av mine lærere fortalte meg da jeg stilte spørsmålet «Hva er min stemme verdt?». Et lite spark kan starte et snøskred, og mange kan rive ned hele fjellet, fortalte hun. Studenter, skoleelever og unge har gjennom historien sparket i gang noen av destørste samfunnsendringene. Fredelige protester som Den hvite rose i Tyskland og Greensboro sit-in var essensielle i sin tid. Et lite spark fra en ung jente som skulket skolen for klimaet, startet en verdensomspennende protest, men hun gjorde det ikke alene.

Du endrer ikke samfunnet fra sofaen din, og det skjer ikke når man lar dem som kjemper for endring stå alene. Stå for dine meninger og forsvar dine meninger. Din stemme er viktig. Ikke la dystre nyheter kneble håpet om at ting kan bli bedre.

LES OGSÅ:  Klimakamp skal aldri gå på bekostning av menneskerettigheter

Verdenssamfunnet står overfor et historisk veiskille. Vi kan bli sittende på sofaen og distansere oss, se drap av sivile bli en norm og se land forsvinne i miljøkatastrofer. Eller så kan stå opp og kreve fredelige løsninger, kreve endring. Vi studenter må gjøre vårt for å lede verden på rett vei. Universiteter er et sted for læring, åpenhet og debatt. NTNUs eget slagord «kunnskap for en bedre verden» er et ideal som er enda viktigere nå enn noen gang. Vi har et ansvar som studenter og verdensborgere for å fremme åpenhet og læring også utenfor universitetets vegger.

Det finnes sjelden enkle løsninger på problemene vi ser. Verken klima, krig eller polarisering er ting som kan løses over natten, men det betyr ikke at det ikke er verdt å prøve. Vår generasjon er lever i den tro at vi ikke har like mye påvirkningskraft som tidligere generasjoner. Men vi har mer. Vi kan samles på tvers av landegrenser og stå sammen som et verdenssamfunn. Så når du sitter der og spør deg selv «hva er min stemme verdt?», husk at én sterk stemme alene kan gjøre mye, men sammen kan vi rive ned fjellet.

LES OGSÅ:  Du eier Samfundet

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS