Debatt

Demokratiet vårt forsvinner

Okkupasjonen av Palestina og undertrykkelsen av det palestinske folk har foregått altfor lenge, og det burde aldri ha begynt.

Publisert

Folk har demonstrert nasjonalt og internasjonalt, de har møttes for å stå i solidaritet sammen. Likevel virker det som at regjeringene våre ikke vil høre på oss. Og ikke bare det, i noen land setter de munnkurv på oss. De forbyr oss å bruke vår stemme. Hva skjedde med ytringsfrihet?

Frankrike, Østerrike, Tyskland og enkelte steder i Belgia har forbudt demonstrasjoner som er i solidaritet med det palestinske folket. Hva skjedde med #jesuischarlie? Et slagord i Frankrike brukt i demonstrasjoner for vår rett til å ytre oss, selv om det som ytres krenker andre. Selv om det som ytres kan være polariserende. Retten til å ytre seg er en menneskerettighet. Men demonstrasjoner for å fordømme brudd på menneskerettigheter er å krysse grensen. Å demonstrere for 2,4 millioner menneskers rett til å leve er å krysse grensen, at barn skal få leve. Kan vi da si at Europa fortsatt er demokratisk?

Demokrati kjennetegnes gjennom frie valg, og at hvert individs rettigheter blir ivaretatt. Hvis vi mister ytringsfriheten vår, hva hindrer oss i å miste andre  rettigheter? Dette gjelder ikke bare for europeiske land, men Israel også. Israelere som ikke vil i militæret, blir fengslet. Israelere som demonstrerer for våpenhvile, blir truet med å bli sendt inn i Gaza. Israelere som nå står utenfor Netanyahu sitt hjem og krever å få familien sin tilbake, blir møtt med vold av politiet. En meningsmåling viser at mer enn tre firedeler av den israelske befolkningen mener at Netanyahu må trekke seg. Hvis israelere kan fordømme Israel, hvorfor kan ikke du?

Folkemordet i Gaza er noe av det verste som har blitt bevitnet live, med over 11 000 drept, halvparten barn. Men dette folkemordet påvirker også de samme gislene som den israelske regjeringen påstår de vil ha trygt tilbake. Hvordan kan gislene være trygge, når ikke engang FNs arbeidere, leger, journalister eller sivile er det? Våpenhvile er et essensielt krav for å kunne beskytte alle disse menneskene. Dette er noe majoriteten av folk internasjonalt er enig i, men likevel reflekter ikke regjeringene våres dette.

 LES OGSÅ: Gunnerusbiblioteket er fortsatt stengt på ubestemt tid

En demokratisk stat skal representere folket, og folket skal kunne påvirke statens valg enten direkte eller indirekte. I det siste har vår innflytelse som folket blitt nektet, selv her i Norge. Demonstranter sto utenfor Stortinget og krevde at Norge skulle anerkjenne Palestina som egen stat. Forslaget ble stemt ned, Stortinget konkluderte med at regjeringen bør være klare for å anerkjenne Palestina, men ikke enda. Norge, som har vært for tostatsløsningen siden starten, har igjen nektet å anerkjenne én av de to statene. Til tross for demonstrantene, til tross for protesten for dette valget, til tross for folkets meninger. Dette valget kommer til å svekke tilliten mellom folk og stat.

Et demokrati kan kun fungere så lenge tilliten mellom folket og staten er der. Men den norske regjeringen beviste til oss at vår stemme ikke er like viktig som USAs utenrikspolitikk. Om alle valg vår stat skal ta, må godkjennes av USA, da er det ikke våre valg som representeres i vår politikk. Hvilket demokrati lever vi i da?

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS