Brownies på 100 timer

Det sies at alle gode ting tar tid. Men er det verdt å vente i hundre timer på ei kake?

Publisert

Hundre timer, eller fire dager, om du vil. Det blir mye venting før du faktisk kan spise denne kaka. Oppskriften ble publisert i 2020 på Alvin Zhous Youtube-kanal. Videoen utløste et snøskred av selverklærte hobbybakere som ønsket å teste ut oppskriften. Tilbakemeldingene var delte. Noen mente at å bruke så lang tid på ei kake var bortkastet, mens andre var svært begeistret. Man kan spørre seg om folk flest i det hele tatt har den slags tålmodighet i disse dager. Enkelte søker til og med en så øyeblikkelig tilfredsstillelse av søtsuget at de lager brownies i en kopp i mikrobølgeovnen. Under Dusken har testet Alvins oppskrift, så du kan slippe.

Kaffeisbit og et lass sjokolade

Før man starter på prosessen med å lage denne kaka, kan det være lurt å lese igjennom oppskriften et par ganger. Fortrinnsvis kan det også være lurt å se videoen til Alvin. Det er ganske nedtur om man bruker hundre timer på en kake som ender opp mislykket, fordi man glemte en ingrediens eller hoppet over et steg i framgangsmåten. Det første steget i oppskriften var å brune smør, noe som forhåpentligvis ville gjøre smaken ekstra fyldig. Da smøret var brunet skulle det tilsettes kaffepulver. Dette løste seg ikke særlig godt opp sammen med smøret, men ble liggende som en slags mørk guffe i bunnen av panna. Ikke særlig delikat. Lukten på en annen side hadde allerede begynt å bli svært appetittelig. Brunet smør ser virkelig ut til å få fram den varme smaken (eller i hvert fall lukten) av kaffe. Deretter skulle det tilsettes en kaffeisbit i smøret. Kaffeisbiter er riktignok ikke noe man tilfeldigvis har på lager. Dersom man ikke har forberedt disse i forkant, kan oppskriften ta enda lengre tid, siden man må vente på at kaffen skal fryses. Man kan lure på om kaffeisbiten utgjør en avgjørende forskjell for kaka. Den skal visstnok kompensere for fuktigheten som fordamper når du smelter smøret, og samtidig hindrer den smøret fra å brenne seg. Fryst kaffe vil gi ekstra smak, men dersom du bare har vanlige isbiter tilgjengelig, kan dette også brukes. Kaffe og sjokolade er en uslåelig smakskombinasjon, spesielt i kaker, og denne oppskriften inneholder mye sjokolade. Veldig mye.

Den som venter på noe godt

Etter at de tørre ingrediensene var tilsatt ble røra veldig tykk, men det begynte å se veldig lovende ut. Da gjensto bare å hakke opp (og småspise) masse sjokolade, og så la kaka hvile i kjøleskapet i tre dager. De færreste har helt ubegrenset med plass i kjøleskapet. Derfor kan det være utfordrende å finne plass til en langpanne i så lang tid, spesielt hvis man ikke bor alene. Tre dager er også ganske lenge å vente på ei kake, men det sies at den som venter på noe godt, ikke venter forgjeves. Hundre timer høres kanskje ekstremt ut når man skal å lage ei kake, men på en måte kan man si at denne kaka stort sett lager seg selv. I mellomtiden kan man for eksempel nattbade, dra på rafting og handle på Ikea. Det gjorde i hvert fall jeg. Etter tre dager var det endelig på tide å ta kaka ut av kjøleskapet. Ifølge oppskriften skal kaka stekes i ovnen i rundt 35 minutter, men det kommer litt an på hvilken ovn du har. Det kan altså være lurt å sjekke underveis. Etter dette kommer den virkelige tålmodighetsprøven. Leiligheten lukter nå som en sjokoladefabrikk, og det kreves enorm viljestyrke for ikke å prøvesmake et lite kakestykke. Etter at kaka har stekt, skal den dekkes med aluminiumsfolie med én gang, og settes i fryseren. Dette skal gjøre at kaka ikke blir tørr. Dermed er det bare å smøre seg inn med enda mer tålmodighet, for kaka skal godgjøre seg i fryseren 30 minutter, og deretter i kjøleskap i 24 timer. Etter dette er kaka ferdig!

«Tatt rett ut av en drøm»

Så var det på tide å svare på det store spørsmålet. Var det verdt det? Jeg skal innrømme at denne kaka var utrolig god. Trolig blant de beste browniesene jeg har smakt. Denne påstanden kan jo sies å være lite objektiv, siden det var undertegnede som lagde den. Jeg serverte derfor kaka til et lite «testpanel», uten å fortelle annet enn at jeg hadde testet ut en ny oppskrift. Det tok ikke lang tid før tilbakemeldingene kom, hvor en av dem beskrev kaka som «tatt rett ut av en drøm», hvilket ble møtt med bekreftende nikk fra de andre som var mest opptatt med å spise. Dersom tid og penger ikke hadde eksistert, hadde jeg definitivt laget denne kaka til hver mulige anledning. Likevel eksisterer tid og penger i aller høyeste grad for en student, gjerne i den forstand at det er noe man skulle hatt mer av. Du skal ikke se bort fra at jeg kommer til å følge denne oppskriften igjen til en spesiell anledning som fortjener en kake man venter på i hundre timer. Stort sett mener jeg likevel at en helt ordinær brownie-oppskrift er mer enn bra nok, spesielt hvis den inneholder kaffe og sjokoladebiter.

Brownies

Ingredienser:

 • 225 gram smør
 • 2 ss kaffepulver
 • 1 kaffeisbit
 • 4 egg
 • 1 ss vaniljesukker
 • 5 dl sukker
 • 1 dl kakaopulver
 • En klype salt
 • 225 gram smeltet mørk sjokolade
 • 3,5 dl mel
 • 100 gram hakket melkesjokolade
 • 350 gram hakket mørk sjokolade

Slik gjør du:

 1. Smelt og brun smøret på middels varme.
 2. Skru av varmen og tilsett kun 1 ss kaffepulver.
 3. Tilsett kaffeisbiten og rør til den smelter, deretter setter du blandingen til side.
 4. Bland 4 egg med 1 spiseskje vaniljesukker i en bolle, tilsett deretter 5 dl sukker og rør sammen.
 5. Sikt 1 dl kakaopulver, resten av kaffepulveret og litt salt i eggeblandingen. Rør til du får en jevn blanding.
 6. Tilsett smørblandingen, og bland.
 7. Smelt 225 gram mørk sjokolade, og tilsett dette i blandingen.
 8. Sikt 3,5 dl mel inn i blandingen, og rør til blandingen er jevn.
 9. Hakk opp 100 gram melkesjokolade og 200 gram mørk sjokolade. Vend dette inn i blandingen.
 10. Hakk opp 150 gram mørk sjokolade, og sett denne til side.
 11. Kle en liten langpanne på rundt 25x30 cm i bakepapir, og hell i røren. Stryk jevnt utover.
 12. Topp med den hakkede sjokoladen.
 13. Dekk med plastfolie, og sett i kjøleskap i tre dager.
 14. Etter tre dager skal kaka stekes i midten av ovnen på ca 150-160 grader i rundt 35 minutter.
 15. Dekk kaka i formen med aluminiumsfolie rett etter at den er tatt ut av ovnen, og sett i fryser i 30 minutter.
 16. Etter 30 minutter skal kaka plasseres i kjøleskapet i 24 timer til.
 17. Etter 24 timer er kaka klar til å serveres! Den kan varmes opp i ovn på ca. 200 grader i 15 minutter, hvis du foretrekker at den er varm.
 18. Nyt et velfortjent stykke
Powered by Labrador CMS