Kommentar

Straffeutmåling: tre uker juleferie

Det er enklere å reise seg når du har tråkket på noen, enn når du har blitt tråkket på.

Publisert Sist oppdatert

Atle Antonsen er tilbake, og alle som mener at han aldri gjorde noe galt, jubler. Saken ble jo henlagt, sier de; han er derfor uskyldig. Dessverre er det ikke slik verden fungerer, selv om rettsvesenet gjør det. Sumaya Jirde Ali har opplevd noe uhyre vanskelig, og noe som tydelig har påvirket henne.

Hun har gitt seg som redaktør i tids­skriftet Fett, mens Antonsen tok seg en tre ukers ferie. Forhåpentligvis vil hun finne tilbake styrken til å påta seg en slik rolle i fremtiden, men det er ikke sikkert. Et slikt overtramp mot ens person kan gjøre at en ikke føler seg trygg i offentligheten på lenge. Rundt ethvert hjørne venter en slengkom­mentar, en usikkerhet som brer seg når noen setter seg på bordet ved siden av og når noen får øyekontakt.

Det var forfriskende mange som tok Alis parti og støttet henne, men irriterende mange som mente at Antonsen ikke hadde gjort noe galt, at det kun var humor, at han var komiker. Det hjelper ikke. Vi er alle glade for brannvoktere, men om de braser inn i stuen din og blåser tusen liter vann rett i fjeset ditt, så vil du være litt misfornøyd.

Vågal humor som balanserer på kanten, er greit det, i sitt forum. Å sette på et program med Antonsen eller å dra på en av hans live­opptredener er det samme som å samtykke til hans person og hans humorstil. Det å bli sittende ved siden av ham på Bar Boca er ikke det – like lite som det å danse på et dansegulv er samtykke til intimdans. Pappavitser er muligens ikke de mest oppfinnsomme, men et dårlig kaffe­ordspill er langt mer passende i en sånn situasjon enn en spontan karikatur av en rasist.

LES OGSÅ: Kanselleringskultur i humor og akademia

Antonsen skylder på sitt forhold til alkohol, men alkohol endrer ikke personligheten din, det bare fjerner noen barrierer mellom det du tenker og det du sier. Heldigvis for ham så virker det å være irrelevant, for politiet henla saken.

Dette er ikke en sak som er ferdig for Ali eller andre som har opplevd lignende. Det vil nok ta en stund før etterslepet av overtrampet forsvinner fra sinnet. I mellomtiden er det fullt mulig at flere rasistiske ytringer har blitt slengt etter henne. Slik er dessverre samfunnet vårt.

Det som virkelig ikke hjelper da, er å invitere Antonsen tilbake så fort. Han fikk fyken fra Kongen befaler. Kanskje hadde det vært best om han også ble sparket fra Misjonen permanent. Skal vi bli kvitt slik oppførsel fra samfunnet vårt, må straffen være en smule hardere enn en utvidet juleferie.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS