Samfundetleder:

Studentene betaler regningen for ny bussatsing

Fylket har lovet at bussen skal bli billigere for studentene, men bryter løftene igjen og igjen. De fortsetter med landets dyreste studenttilbud.

Publisert Sist oppdatert

Denne ytringen ble endret etter publisering for å gjøre det tydeligere at kritikken er rettet mot fylkeskommunen.

Gjennom hele fjoråret lovet fylket at et bedre busstilbud med lavere priser skulle komme i oktober, men løftene ser ikke ut til være noe annet enn ren løgn. Sammenlignet med landets andre storbyer, slik som Oslo, Stavanger og Bergen, kommer Trondheim verst ut.

Fra og med 1. oktober skulle en enkelt­billett vare i tre timer utenfor rushtiden, slik at man kunne bruke den for å komme seg til forelesning og tilbake. Dette sa fylkets samferdsels­direktør Erlend Solem til både Trd.by og Nettavisen, men tilsynelatende ble ingen endring gjort.

Videre sa Solem i høst at de avventet med å kutte prisene til korona­pandemien opphører. En ny statlig ordning gir ATB 50 millioner i årlig lette i kollektivtakster for å få flere til å velge kollektivt. Busselskapene i de andre byene har brukt dette til å redusere prisene allerede, mens i Trondheim sa de at det skulle skje etter korona. Dette var nok en gang tomme ord, og om du har fulgt med i appen, så vil du ha sett at billetten akkurat ble enda dyrere. I et intervju med Under Dusken fra januar er retorikken snudd på hodet, og Solem sier nå at de må øke prisene for å gjøre opp for korona.

LES OGSÅ: Nynazisme? Virkelig?

Som leser kan det se ut til at fylket skyter løgner fra hofta hver gang noen ber dem forklare seg om ATB. Det tiltaket som prioriteres, er å sørge for at man kommer seg lenger på hver billett. Dette kan insentivere pendling og er ikke noe galt i seg selv, men nå har det gått for langt. Det koster meg like mye å dra tur-retur til universitet som det koster å dra til Steinkjer, som ligger to timer unna. Lundamo og Stjørdal er samme sone som midtbyen. Det er helt vanvittig.

Fylket finansierer billig buss til utkanten ved å ha høy grunnpris, lite fleksibilitet i billetten, praktisk talt ingen natt­buss og ikke minst landets dårligste student­avslag. I Stavanger koster måneds­billetten til studenter 300 kr mot Trondheims 535 kr. Det er surt å få studentene til å betale for buss­billetten til byens øvrige befolkning.

ATB er i ferd med å få en ny direktør. Jeg krysser fingrene for at dette kommer med en ny visjon for ATB. Om ikke tar jeg en telefon til byens studentorganisasjoner.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS