Debatt:

Nynazisme? Virkelig?

Hvordan kan en ideologi som har vært så skadelig, ødeleggende og undertrykkende for verden igjen få fotfeste i Europa? Hva kan vi gjøre med det?

Publisert Sist oppdatert

Men først av alt: Trenger vi virkelig snakke om det? Finnes det faktisk nynazisme i Norge?

Nynazismen står sterkere i Norge enn mange skulle trodd, og det kan være flere grunner til at bevegelsen enda eksisterer i Europa. Fra nynazister som gikk i gatene i Kristiansand i 2017 til terrorhandlingene til Phillip Manshaus i 2019. Vi må snakke om hvordan vi kan forhindre at nazismen igjen får fotfeste i Europa.

Nynazistene er blant oss. Men hvem er de? Blant de i høyreekstreme miljøer i Norge i dag, er det ifølge PST en overvekt av mennesker som er arbeidsledige og har et gjennomgående lavt utdanningsnivå. Videre peker PST også på at mange i høyreekstreme miljøer har vært ensomme, blitt utsatt for mishandling eller sliter psykisk. Arbeidsledigheten og utdanningsnivået kan også ha en korrelasjon, ettersom arbeidsmarkedet i større grad nå krever høyere utdanning.

LES MER: Vinnerne av Studentenes fredspris 2021 frikjent i retten

Utenforskap er et godt nøkkelord for mange i dette miljøet. Og i det nynazistiske miljøet er det mange som får oppleve det motsatte, og finner nettopp en tilhørighet og en aksept. Utenforskap er naturligvis ikke en unnskyldning for å støtte en såpass ødeleggende ideologi, men det kan hjelpe oss med å forstå hvorfor noen mennesker gjør som de gjør.

Et annet poeng er at høyreekstreme tanker og miljøer er blitt langt mer tilgjengelige i dag gjennom digitalisering. Eksperter beskriver det som at unge i dag praktisk talt har en “potensiell propagandasentral i lommen”. Søker man på innhold fra ytre høyre, enten på spøk eller alvor, så vil algoritmene sette i gang og gi deg mer innhold fra ytre høyre. Informasjon som tidligere har vært forbeholdt lukkede miljøer er i dag bare noen få tasteklikk unna. Dagens digitalisering bidrar til radikalisering.

Men det finnes lyspunkter. I dag finnes det, verden over, flere organisasjoner som hjelper nåværende høyreekstreme med å komme seg ut av miljøet. Et fellestrekk for disse organisasjonene er at de drives av tidligere nynazister. For mange av de som ønsker å forlate nettverket, så handler det om å ha et støttende miljø og ressurser rundt seg. Har man et miljø å gå til, så er det enklere å forlate det man er fanget i. Kanskje dette er noe av nøkkelen til å bekjempe nynazismen.

LES MER: Et reisebrev fra Caen, Frankrike

Akkurat nå er vi på vei ut av en pandemi. Nedstengninger og permitteringer har ført til at mange har tilbragt mye tid hjemme foran skjermen sin, med radikaliserende innhold lett tilgjengelig - samtidig som økonomiske forskjeller øker i Norge. Utenforskapet dette medfører er en grobunn for nynazisme, og vi burde snakke om hvordan vi kan forhindre og forebygge at en slik ideologi får fotfeste i Norge og Europa.

Å diskutere effekten av ulike tiltak for å redusere nynazisme, eller vurdere hvilke underliggende årsaker som forårsaker nynazisme sterkest er ikke enkelt. Heldigvis finnes det langt mer kompetente mennesker enn meg som skal snakke om nettopp dette.

Lørdag 26. Februar arrangerer Studentersamfundet i Trondhjem, i samarbeid med ISFiT, et samfundsmøte om Nynazisme i Europa.

Kom og hør om hva vi burde gjøre med nynazismen.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS