Kommentar:

NTNUs bærekraftsmål må gjelde egne lys

Satsningsområdet til NTNU de siste åtte åra har inkludert omforming av bygg til noe mer bærekraftig. Det synes ikke.

Publisert

Når jeg går hjem, litt for seint fra Samfundet, pleier jeg å gå forbi NTNU Gløshaugen. Det kan være de hjemmekjære bygga, men sannsynligvis er det fordi jeg glemmer hvor mye det irriterer meg.

Om jeg ser opp, ser jeg mange små lys. Gule, flimrende påminnelser. Det er ikke stjerner, det er taklamper. Klasserom, auditorium, labratorier: Alle lyser opp kjølige netter. Dag ut, dag inn. At det begynner å lysne ute, har ingenting å si.

LES OGSÅ: Lysforurensing påvirker dyrelivet

NTNU er et såkalt teknisk universitet som skal tenke bærekraftig. Fra 2014 fram til og med 2023 har NTNU bærekraft som satsningsområde. Selv skriver de i en beskrivelse fra prosjektet at energibruk og utslippsnivåer er avhengige av hvordan byer utformes. Der skriver de at omforming av eldre bygg står sentralt, deriblant omforming av lys. Hva hjelper det å satse på forskninga på omforming, når NTNU ikke omformer bygga sine selv?

Samtidig finnes det mye forskning på hvor mye lysforurensning påvirker insekter. Lyset forstyrrer navigasjonen til enkelte nattsvermere, andre insekter blir døgnville og sliter seg ut. Noen søker lyset og fanges og dør. Det er global nedgang i insektspopulasjoner, men NTNU viser at de i praksis ikke ønsker å gjøre noe med det.

Det er heller ikke nytt at lysforurensning visker ut nattehimmelen og gråner ut stjerner og nordlys. Jeg har ikke sett andre stjerner enn de sterkeste, og nordlys ser man nærmest kun gjennom mobilkameraenes mange filter.

Det eneste lysbesparende på Gløshaugen er sensorer som sjekker bevegelsen i rommet. Da skrus lyset av om det ikke er bevegelse etter ei viss tid. Likevel er ikke dette standard. Det er bare enkelte rom som har slikt.

Hvorfor er det ikke flere lysbesparende løsninger på Gløshaugen, stedet ingeniører oppstår, når bærekraft har vært satsningsområdet til NTNU i snart et tiår? Skjer ikke mer, tar jeg personlig ut alle lyspærene på realfagsbygget. Så kjære NTNU. Neste gang jeg vandrer seint hjem fra Samfundet, ønsker jeg å vandre med færre lamper og flere stjerner.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS