Debatt:

Oslo – et eksempel til etterfølgelse

Kunnskapen for en bedre verden fordufter et sted på vei fra brosjyren med NTNUs strategi til matserveringen på NTNU. Oslo kommune har på sin side gjort vegetar til standard.

Publisert

På alle arrangementer i Oslo får du nå vegetarmat med mindre du ber om noe annet. For alle som ikke syns det hele er så farlig, blir det altså et vegetarisk måltid. De som har sterke meninger om matfatet sitt, trenger heller ikke å føle seg overkjørt.

NTNU skal videreutvikle sin miljøutviklingsplan. I den sammenheng burde vi spørre oss selv hva som skal bli den nye normalen: Hva skal være vanlig og hva skal være sært?

Det er så mange fordeler med økt inntak av plantebasert kost. Det reduserer klimagassutslipp fra én av industriene som slipper ut mest. Lavere kjøttforbruk sparer verdifulle lande­områder og krever langt mindre bruk av vann. Det er også store helsefordeler med å spise mer plantebasert; det er kanskje ikke så dumt når fedme er blitt et folkehelseproblem. Med så mange argumenter, lett tilgjengelig for enhver, kan man stille spørsmål ved at NTNU, som forsknings- og kunnskapsleverandør, ikke har dette som norm.

LES OGSÅ: Debatt: Debatten om kjønnsnormer handler ikke om kjønnsinkongruens

Vegetarisk som standard er ikke en ny og radikal tanke. På Berlin universitet serveres det kun fire prosent kjøttmåltider. UiB hadde allerede i 2019 et vegetarisk julebord. Det er rimelig å anta at dette er en økende trend. Så selv om vi ikke er helt først, er det fortsatt ikke for sent for å kunne gå i bresjen i Universitetsnorge og sette en ny standard i sektoren.

Her må altså NTNU fatte litt mot, slik at vi ikke faller bakpå. En pent innbundet strategi er ikke nok dersom vi ikke har fremtidsrettet og faktabasert politikk.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS