Kommentar

Knyt ikke bånd på egen tunge

Ikke la politisk apati være grunnen til at studentenes stemme ikke blir hørt. Nå, da Ola Borten Moe ble Ola Borte No, vant «de late» studentene en etterlengtet seier.

Publisert

Ikke la politisk apati være grunnen til at studentenes stemme ikke blir hørt. Nå da Ola Borten Moe ble Ola Borte No, vant «de late» studentene en etterlengtet seier. Skal vi unngå å bli kollektivt kalt late sløsekopper av utdanningsministeren, må vi stå sammen om å vise at vi representerer en gruppe det er verdt å lytte til. Og vi har blitt bedre; der det ifølge SSB kun var 36,4 prosent 20-25-åringer som stemte i 2015, var vi i 2019 oppe i hele 47 prosent.

Men, det er langt fra godt nok, for i aldersgruppen 45 til 79 år er prosentandelen som stemmer på rundt 70. Dette er også gruppen politikerne ofte selv tilhører og dermed ser med likesinnede øyne. Kanskje er det nettopp der spriket oppstår, og derfor er det ekstra viktig at en stemme med ditt navn på havner i urnen – uansett hvilket parti det har blitt krysset av på.

Demokrati, styrt av folket, vil ikke eksistere om folk velger å ikke delta. Demokratiet vil bare fungere for de som stemmer, da det er disse som er med å bestemme, og dermed disse som blir lyttet til. Om en ordførerkandidat står i et dilemma hvor det ene vil være fordelaktig for de eldre, mens det andre de yngre, sier det seg selv at det er lett å velge det som er fordelaktig for gruppen som faktisk stemmer.

Med alder kommer rutine og rotfeste. Jo eldre folk blir, jo sjeldnere endrer de mening eller parti. Derfor skal det ikke mer til enn at yngre velgere i stor nok grad stemmer, kanskje på et mindre parti som støtter deres kjernesaker, før de etablerte også vrir løftene sine i studenters favør.

I en tid med økende priser og studiestøtte som ikke henger etter, er det viktigere enn noen gang å la sin stemme bli hørt, om du så stemmer i Trondheim eller Kvitsøy. La bykommune- og fylkesstyret skjønne at studentstemmen er høylytt og må respekteres, ikke bare for deg selv, men for dine medstudenter.

Det er mange å velge mellom når en stemmer, og i denne utgaven er det en innføring i noen av kandidatene for ordførersetet i Trondheim og hva de står for. Les dette, gjør deg opp din mening og stem med både hjertet og hjernen. Det vil bli satt opp valgurner på alle campus i Trondheim fra og med 10. august til 8. september.

Har du en pause mellom forelesninger så stikk innom et av disse valglokalene. Fire minutter i kø her kan forme de neste fire årenes bypolitikk. Her får du veldig mye for veldig lite, så stem!

USIKKER PÅ VALGET? Møt ordførerkandidatene før du stemmer

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS