Debatt

Ola Borten Moe bør se seg selv i speilet

Det er ironisk at ministeren som snakker om å gi sektoren en makeover, trenger den mest selv.

Publisert

Da Støre i november 2021 presenterte sin regjering, var det flere som reagerte da Ola Borten Moe var mannen som ble valgt til å styre over høyere utdanning. Siden den gang har ministeren blant annet kastet hele styret i Forsknings-rådet, oppfordret ungdommer til å søke seg til oljeutdanninger, kuttet stort i byggeprosjekter og innført skolepenger for internasjonale studenter.

Kritikken mot ministeren har ikke latt vente på seg, og når han nå på nyåret ble konfrontert av Khrono med spørsmålet om det var viktig å være likt av sin egen sektor, svarte Borten Moe enkelt: «Noen mener jeg er en form for tillitsvalgt. Det er jeg ikke, jeg er statsråd.»

At ministeren svarer lett arrogant på et slikt spørsmål, er ikke sjokkerende, men likevel provoserende. Det er den samme arrogante holdningen som vi studenter har sett gjennom hele hans periode og det er denne holdningen som har gjort at studentparlamentene ved både UiO og UiB har erklært Borten Moe persona non grata. Det kan diskuteres hvor konstruktiv erklæringen var, men likevel ser ikke konstruktivitet ut til å være ministerens sterke side, når han gir et motsvar hvor han kaller studentene pubertale.

LES OGSÅ: Sommeren ruller inn på menyen

Studenter har gjentatte ganger opplevd brudd på tilliten mellom dem og politikerne. Under valgkamper hører vi stadige løfter om økt studiestøtte og større satsning på høyere utdanning, men disse løftene er alltid langt nede på prioriteringslisten og ofte de løftene som blir valgt bort. Dette ble svært tydelig under pandemien, hvor studentene alltid satt igjen som taperne rundt bordet, enten det var restriksjoner eller økonomiske tiltak.

Uansett hvilke politiske holdninger man har til høyere utdanning i Norge, så er det vesentlig at én av landets øverste politikere skaper tillit i det arbeidet han driver på vegne av folket. Stillingen som minister er kanskje ikke et direkte tillitsverv, men Borten Moe må innse at hans rolle er gitt til ham basert på folkets tillit til regjeringspartiene. For en studentmasse som har god grunn til å miste troen på at politikerne prioriterer dem, er noe av det siste man trenger en minister som fremstår uinteressert og arrogant i møte med dem.

I et intervju med Khrono har Borten Moe uttalt at han skal gi en «total makeover» av utdanningssektoren i 2023. Før han kjører på med en makeover av sektoren, foreslår jeg at han kan se seg selv i speilet og gjøre en kraftig overhaling av sine egne holdninger til studentmassen han har fått tilliten til å representere.

Roar Høiby Brakstad er tidligere medlem av Studentmediene i Trondheim.

LES OGSÅ:

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS