Kommentar

Redaksjonelle medier er viktigere enn noensinne

Hver dag tilbringer de fleste av oss timesvis i vårt personlige ekkokammer.

Publisert

Nylig skrollet jeg på Instagram da en merkelig video dukket opp. Den viste et barn som lekte i en blomstereng, men med en tekst som var langt mindre idyllisk. Budskapet var noe sånt som «Når du dropper skolen og gir barna den barndommen de fortjener».

Dette er ikke en type innlegg jeg pleier å se, og jeg er nok heller ikke i målgruppen; Ikke har jeg barn, og hadde jeg hatt barn, hadde jeg definitivt sendt dem på skolen.

Min første tanke var å skrolle videre så fort som mulig, for ikke å ødelegge algoritmen min. Om den tror jeg liker sånt innhold, vil jeg jo få mer av det. Men så stoppet jeg likevel opp og bestemte meg for å interagere med innlegget. Jeg ble nysgjerrig.

Snart fikk jeg mer innhold som oppfordret til å ta barn ut av både barnehage og skole. Det var flere som postet om dette i Norge, og de kom med mange påstander: Samfunnet ønsker barnene i barnehagen så tidlig som mulig for å forme barnene slik de vil, og barnehagen kan gi psykiske skader for livet. 

Etter hvert begynte det også å dukke opp andre ting. Visste du for eksempel at forskning har vist at det er farligere å føde på sykehuset enn å føde hjemme? Eller at det tilsettes stoffer i gulost som kan gi deg kreft?

Det som er nytt, er hvor lett dette innholdet kan nå nye mennesker. Om du nylig har hatt en litt dårlig opplevelse med barnehagen og får opp et sånt innlegg, så stopper du kanskje opp litt. Så går du videre, men algoritmen merket det. Over de neste ukene ser du stadig flere slike innlegg, og det virker plutselig som en stor andel av samfunnet mener at barnehagen er direkte skadelig for barn. 

I kommentarfeltet er det nemlig ingen fagpersoner til å imøtegå påstandene, bare andre som støtter opp om budskapet med egne anekdoter, følelser og regelrett påfunnet forskning. Uten at du helt merket det, har du falt ned i et ekkokammer. 

Faktum er at vi alle sitter i hvert vårt personlige og unike ekkokammer, skapt av algoritmene basert på hva vi interagerer med. Ja, ikke du, Per-Ivar på 62, som bare leser Aftenposten på papir og ser på Dagsrevyen. Men resten av oss. 

Dermed lever vi også i hver vår virkelighet. Og, med fare for å høres ut som nettopp Per-Ivar, dette gjør at redaksjonelle medier er viktigere enn noen gang. De tilbyr noe sosiale medier ikke gjør: Noen står ansvarlig for det som publiseres. På Instagram står brukerne derimot fritt til å slette kritiske kommentarer på innleggene sine. Om noen mot formodning skulle gidde å rapportere innlegg som desinformasjon, vil det i beste fall bli slettet. Det er ingen som stiller skaperen til veggs og krever at de publiserer en rettelse til sine følgere. 

Selvfølgelig har det alltid vært sånn at hver enkelt kan velge å bare konsumere media som støtter deres verdenssyn, og selvsagt er ikke Dagsrevyen ufeilbarlig. Samtidig: jo mer vi skroller gjennom reels og og graver oss ned i ekkokammeret vårt, desto mer trenger vi redaksjonelle medier for å kalibrere det virkelighetsbildet vi får servert.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS