Debatt

Løsningsorienterte pyromaner

Norges statlige olje- (og energi-)selskap tar grønnvasking til nye høyder: For hvilken plass har Equinor på en bærekraftsfestival? Selskapet tar seg alt for godt til rette med sin status som «en del av løsningen».

Publisert

Under Helt grønn-festivalen her i byen dro jeg for å se på bærekraftsdebatten. Her var Equinor invitert som én av debattdeltakerne, noe jeg synes var et interessant paradoks: Equinor, med nesten 90 prosent av sine enorme investeringer i olje og gass, snakker om det grønne skiftet på en bærekraftsfestival. De som vil åpne opp verdens nordligste oljefelt, Wisting, og opprettholde oljeproduksjon langt frem i tid, snakker om sine løsninger på klimakrisen. Et selskap som har en oljepolitikk uforenlig med FNs 1,5-graders mål, sier at de investerer i framtiden. Hvilken fremtid ser de for seg, tror du?

Selskaper som utvinner fossil energi, har enorme økonomiske interesser i at verden aldri skal nå 1,5 graders målet, og helst ikke stoppe på 2 grader heller. De vil argumentere bestemt for at verden trenger olje og gass langt inn i framtiden, men snakker lite overbevisende om å senke behovet. Å si seg tilfreds med at etterspørselen kommer til å fortsette å være høyere enn klodens tålegrenser, og at det dermed er fornuftig å fortsette oljeletinga for folk og marked sin skyld, er å rekke en lang feit langfinger til alle som skal leve på jorden i dag, i morgen og i alle generasjonene etter oss. Å få etterspørselen etter olje og gass ned kommer ikke til å være verken lett eller populært, men heller ikke umulig.

Dette innlegget er ingen kritikk mot arrangørene av Helt grønn-festivalen, men sterk kritikk mot Equinor for å forsøke å etablere seg som grønn og bærekraftig hos mennesker som er reelt opptatt av å ha et levelig klima i fremtiden. Om du ikke er helt stødig med begrepet «grønnvasking» ennå, er det verdt å merke seg at det kan anvendes her.

Samme hvor mye norsk sokkel elektrifiseres, blir utslippene når olja og gassen brennes det samme. Tallene når kanskje aldri Norges eget klimaregnskap, men konsekvensene er globale.

Om du googler «Equinor» får du med én gang opp ordene «en del av løsningen». Jeg ville ikke kalt meg «en del av løsningen» om jeg ringte etter brannbil mens jeg fortsatte å helle bensin på bålet. Equinor har utvilsomt mye nyttig kompetanse for det grønne skiftet, men så lenge de vil fortsette å utvinne fossil energi, har de ingen plass inn under begrepene «grønn» eller «bærekraftig», og knapt nok heller «en del av løsningen».

LES OGSÅ: Billig buss?

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS