Debatt // Kommentar

Ikke vær en one night friend

Fadderuken er over etter to uker, men inkludering er like viktig i den grå hverdagen som det er under fadderukene.

Publisert

Nå som de fargerike og glade fadderukene er over, kommer den grå hverdagen med forpliktelser og innleveringer. For mange har det blitt noen ekstra glass, og kanskje har enkelte festet mer enn normalt. I løpet av fadderukene har nok mange funnet seg studievenner de kan danne kollokviegruppe med og henge sammen med på campus. For andre kan all festingen ha ført til en følelse av at man bare sitter igjen med «fyllevenner».

Som en studentinformant formulerte det i kartleggingen av trondheimsstudentenes rusvaner i 2018: «Man får bestevenner i fylla, men betyr det at man er venner når hverdagen kommer?». Studentinformanten snakket om usikkerheten rundt relasjonene fra fadderuken. Det er dette Eli Stålesen ved Universitetet i Agder kaller for en «one night friend». Begrepet viser til at personer kan bli gode venner for en kveld i fylla, men ingen sitter igjen med en skikkelig relasjon eller vennskap dagen derpå. Å sitte igjen med denne følelsen etter å ha vært aktiv i fadderukene og deltatt på festlighetene under fadderuken kan føre til at enkelte føler seg ensomme og venneløse.

LES OGSÅ: Bli med å blåse liv i studentbyen

Ensomhet er en vond følelse, og forskning viser at de delene av hjernen som aktiveres ved fysiske smerter er de samme som aktiveres ved opplevelse av sosial isolasjon.

Forskningen har også vist at det er en sammenheng mellom alkoholisme og ensomhet. Vi vet ikke hvor utbredt alenedrikking er blant studenter, men poenget er at ensomhet medfører en del negative konsekvenser.

Den beste medisinen mot ufrivillig isolasjon er menneskelig tilknytning, og her kan alle bidra med forebygging av ensomhet.

Denne teksten er til både til faddere og fadderbarn: Ikke la en relasjon fra fadderuken være en one night friend. Ser du at noen er alene i forelesningssalen, inviter vedkommende med på lunsj eller inviter personen til å sitte sammen med deg under forelesningen.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS