Debatt

Folkeskikk kan kysse meg i ræva

Litt aggressiv oppfordring, kanskje, men vi bør begynne å gi litt mer faen i såkalt folkeskikk.

Publisert

Ja, jeg tror folk gir litt faen i hvordan man skal oppføre seg, for etter ett år med isolasjon har man kanskje innsett at man ikke tjener noe på å isolere seg selv.

I følge Det norske akademis ordbok er definisjonen på folkeskikk «veloppdragenhet; passende oppførsel; gode manerer». Spørsmålet mitt blir da: Hvem er det som definerer hva passende oppførsel er? Kan man trekke et likhetstegn mellom passende oppførsel og å sitte stille på bussen? Er det ikke fint at vi begynner å bryte litt med normene som gjør at verden ser på nordmenn som kalde og frekke. Hvis noen endelig har begynt å gi litt blaffen i alle de uskrevne reglene vi har for hvordan man skal oppføre seg i offentlige rom, hvorfor ikke oppmuntre det?

Når jeg sitter på bussen til skolen om morgenen er det ikke en eneste person som snakker, og de fleste sitter enten og halvdupper eller er i en transelignende tilstand indusert av støydempende hodetelefoner. Jeg klarer derfor ikke å relatere helt til det som ble skrevet i forrige utgavens nyhetskommentar.

Under pandemien rømte jeg fra restriksjoner og isolasjon og reiste gjennom Colombia og Ecuador med buss. Der var det omtrent ikke et eneste minutt med stillhet. Spanske rytmer strømmer inn fra alle kanter da støykansellerende Bose eller Sonys ikke er allemannseie. Skrekk-komedier spilles på storskjerm foran i bussen på full guffe, noe som gjør det ekstra spennende når bussen krenger i de skarpe svingene i 90 kilometer i timen akkurat idet en jumpscare dukker opp på skjermen og får hjertet til å hoppe over et slag. Kanskje de mange timene jeg tilbrakte i disse bussene har gjort meg immun mot støyende og adrenalinfylte bussturer, men det har også fått meg til å innse at jeg savner den lave terskelen for å prate, stille spørsmål og hjelpe hverandre.

Hvis det er én ting jeg tror pandemien også har brakt med seg, er det behovet for akkurat det: å høre hvordan vennene våre har det, å prate, sosialisere, le og vise omsorg. Vi må begynne å bry oss igjen. Jeg synes vi burde endre definisjonen av folkeskikk. Vi burde bli bedre på å snakke med hverandre på bussen, bedre på å høre på musikk og bedre på å glede oss over at andre gleder seg. Det er det som er å bry seg.

PS: Dersom man likevel ønsker 20 minutters stillhet, så foreslår jeg at man tar beina fatt.

Snuser du på en real gåtur: Tiktok-trend fra helvete

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS