Kommentar

Linjeforeningenes ekskluderende integreringskultur

Har du blitt overrasket av sammenteipede studenter som løper halvnakne gjennom byen? Eller noen som ålende forsøker å flytte en mutter fra ende til ende på Stripa? Da har du sannsynlig vært vitne til et linjeforeningsopptak ved Gløshaugen.

Publisert

Linjeforeningsopptakene bygger på over 100 år med tradisjon og er et veletablert fenomen ved semesterstart på NTNU. De representerer en rituell innvielse av nye studenter som off­isielle medlemmer av linjeforeningene. Idéen er at de nye studentene i fellesskap skal gjennom en rekke prøvelser med særegenhet for det studiet de er tatt opp til. Det er tenkt som en høytidelig, sosial og fellesskapsbyggende opplevelse. En skikkelig god idé, om du spør meg.

Tar du derimot en titt på hvordan opptakene gjennomføres i dag, kan man vanskelig argumentere for at de oppnår den tiltenkte hensikten. For hva har kaviar, egg, fiskeslo og nakenhet med studier ved Gløshaugen å gjøre, og hvordan bidrar denne organiserte mobberingen til å bygge fellesskap blant studentene?

Jeg får assosiasjoner til militære opptak. Vesensforskjellen som må påpekes mellom de to, er hvordan militære opptak er iboende ikke-inkluderende. De har til hensikt å sile ut alle som ikke kommer seg gjennom et trangt og homogeniserende nåløye. Det er ikke egnet som modell for et opptak til en inkluderende linjeforening.

LES OGSÅ:  Sit har det ikke helt på Tunga

Linjeforeningene skal være et sosialt tilbud av, med og for studentene. De skal være et inkluderende miljø med stor takhøyde som tilbyr noe for enhver. Linjeforeningsopptaket burde gjenspeile dette.

Selvfølgelig er ikke alle deler av opptakene kjipe, men det er dessverre langt mer som trekker opplevelsen ned enn som løf­ter den opp. Jevnt over oppleves det som en sjanse for de eldre studentene til å bølle med, gjøre narr av og ydmyke de nye studentene.

Linjeforeningene må ha et bevisst forhold til hvilket sosialt ansvar de forvalter overfor studentene. Ryktene om hva som foregår på disse opptakene, spres som ild i tørt gress blant førsteårsstudentene, og for mange avskrekker det dem fra i det hele tatt å delta. At noen velger å ikke møte opp til det som skal være en rituell innvielse i linjeforeningen, burde tenne en hel rekke varsellamper.

I stedet for et fokus på nakenhet og tilgrising av studentene, burde en heller spille på hva som gjør et studium særegent. Vektlegg gruppeoppgaver og å oppmuntre til lagånd og konkurranseinstinkt ved å sette gruppene opp mot hverandre. Det er ingenting i veien for at det man blir bedt om å gjøre, kan være både pinlig og litt ukomfortabelt, men unngå at enkeltpersoner blir hengt ut og gjort til narr.

Dersom man på død og liv skal ydmyke de nye studentene, vil jeg i det minste oppfordre til at linjeforeningene er mer åpne om hva man sier seg villig til ved å møte opp. Noe må i hvert fall gjøres, for slik det er nå, så er det ikke for alle.

LES OGSÅ:  Butikkenes søppelkasser er fulle av spiselig mat

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS