Kommentar

Jeg flytter ikke jord for moro skyld

Altfor lenge har naturen vært på billigsalg. Naturrestaurering må bli utbyggernes ansvar, men på ulike måter mangler både forskningen og Egil (55) kunnskap.

«Egil» og «Bjarne» er oppdiktede navn fra ekte Facebook-kommentarer.

Vi bygger ned natur og skyver jord til side, men vet ikke helt hva vi faktisk gjør. I år har jeg sittet med nesen i planter i Høgskoleparken på Gløshaugen, dekket av jord i all slags trøndervær, for mitt masterprosjekt i naturrestaurering og jordforflytting. I korte trekk flyttet vi jord fra en artsrik eng for å redde planteartene fra den nye E6-utbyggingen til Nye veier AS. Etter litt arbeid fikk jeg tak i prosjektlederen i Nye Veier og vi kom oss på radio, NRK Midtnytt og NRK.no, så det er tydelig at det fenger. Dessverre er det skremmende i seg selv at vi må drive med naturrestaurering.

Etter at masteren min ble omtalt av NRK, var jeg nysgjerrig på hva folk tenkte. Utenom positivt engasjement i kommentarfeltet var det stort sett hånflir fra godt voksne menn. Egil (55) «Jaggu galskap, men har de så mye penger å kaste bort så... værsågod» og Bjarne (67) mente «Noe tull må de finne på for å ha noe å gjøre, alle sammen». Takk det samme. Optimismen var heldigvis representert: «Gi prosjektet en sjanse, dette er tross alt ungdommen som skal ta over jorden! Positivt tiltak!». Tusen takk for det. Det er nok slik at det er de unge som er fremtiden, ikke dere, Egil og Bjarne.

Det Egil og Bjarne kanskje ikke vet, er at FN har utropt årene fra 2021 til 2030 til tiåret for naturrestaurering. Ifølge Det internasjonale naturpanelet (IPBES) har mennesket ødelagt totalt 47 prosent av all natur på jorda. Omtrent én av fire norske arter er på den norske rødlisten og en million arter er utrydningstruede globalt ifølge IPBES. Hovedårsaken er tap av naturlige habitat. Hvis det er noen som skal stilles ansvarlige for restaureringen, så er det utbyggerne.

Restaurering av natur utgjør kun en liten del av utbyggernes budsjett i dag, ifølge Samferdselsdepartementet. Samtidig rapporterer restaureringsbiolog Dagmar Hagen fra NINA at vi trenger mer kunnskap. For å løse naturkrisen må vi kombinere kompetanse og midler, forene gravemaskinførere med konsernsjefer, mens forskere og studenter skaffer den kunnskapen vi trenger. Jeg har førstehånds erfaring på at dette er mulig å gjennomføre.

LES OGSÅ: Vi vil ha deg (til å stemme)

Etter litt positiv og grønn mediedekning håper jeg at Nye veier ønsker å dra lasset og finansiere framtidige forskningsprosjekter. De brukte ikke en krone på min gratis arbeidskraft som masterstudent. Med et skuffende statsbudsjett på miljøfronten og Ola Borten Moe sine kutt, kan det være helt avgjørende at selskaper involveres mer i forskning. Nå er det utbyggerne sin tur til å betale naturens regning. Den kan ikke lenger være på billigsalg.

Nå vet ikke jeg hvordan Egil og Bjarne bidrar til en bærekraftig fremtid, men jeg har ikke tid til å høre mer fra dem mens maskinene pløyer gjennom landbruksjord, insekters hjem, gnageres gjemmesteder og humlenes matfat.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS