Kommentar

Google Maps må ta mer hensyn til mennesker

Eller er det mennesker som må ta mindre hensyn til google Maps?

Publisert

Google Maps er en glimrende app som får deg dit du skal, og som gir et halvveis elendig tidsestimat for hvor lang tid det tar å komme seg dit. Det høres litt vrient ut, men i all sannhet handler det bare om å ta noen prosent av de minuttene Google sier det tar basert på hvor gammel du er og eventuell frekvens i gange. Høyde og beinlengde spiller kanskje en liten rolle, det også.

Ellers er det alltid praktisk å dra opp Google Maps når du lurer på hvor du skal eller vil vite hvordan noe ser ut i virkeligheten, for eksempel en fancy bygning eller en praktfull allé. Street view er et fint redskap, men mest av alt liker jeg satellittbildet man kan se kartet i, og at man kan zoome ut til verdensrommet. Eller var det Google Earth igjen? Google bilder er også ålreit hvis man vil vite hvordan noe ser ut.

Hva gjelder veibeskrivelser, oppfatter jeg at de er gode men at det er mer enn nok å se på selve kartet. Da mener jeg i forhold til skriftlige veibeskrivelser, som også finnes, men som kan bli litt for mye info. Med det mener jeg at det er litt rotete å forholde seg til, selv om jeg stort sett har funnet frem ved bruk av denne metoden også.

LES OGSÅ: Selv skribenter er slaver for algoritmene.

Så har vi de litt mer ubeleilige sidene av den altomfattende navigeringsappen. Jeg vil starte med kollektivdisplayet. For hvordan i alle dager kan det gå an at en såpass stor bedrift som Google ikke klarer å ta høyde for kollektivtilbudet i Trondheim på en mer oversiktlig måte?

Er sentralbordet i California virkelig så høye på seg selv at de ikke klarer å få til et bedre samarbeid med transportselskapene i verdens mange byer? Jeg sjekker rutetidene til bussen jeg skal ta i pdf-format før jeg sjekker raskeste vei og eventuell avgang gjennom Google Maps.

Med all den kapasiteten Google har, mener jeg at Google Maps burde kunne gi sine brukere et bredere tilbud med flere rutevalgmuligheter og vanskelighetsgrad på en like oversiktlig måte som de gjør nå. Det jeg legger i vanskelighetsgrad, er at det en rekke steder finnes mindre kjente stier og snarveier som ofte er et raskere alternativ enn det Google Maps gir deg.

Jeg er klar over at det er vanskelig å kartlegge og spore opp disse snarveiene, men igjen: Så fremt det ikke går utover privatlivet og velværet til noen, så burde Google ha kapasitet til å gjennomføre dette. Privatlivet blander de seg dessuten nok i når de ber deg akseptere vilkår for bruk og alt det der, men det er ikke min kamp. Hvis en slalåmbakke klarer å sette ut skilt der det står vanskelighetsgrad på de ulike løypene, burde Google få til det de også.

Google Maps er mye bedre enn Apple sin kartapp. Å trykke seg inn på den appen er som å gå inn i labyrinten i Harry Potter og ildbegeret og når du endelig har nådd destinasjonen din, står Voldemort og en gjeng dødsetere og venter. Jeg vet at dere ivrige fans vil si at han allerede var i live uansett, men dere skjønner greia. Du vil også møte faren til Draco Malfang og det vil overraske deg, men egentlig ikke.

Google Maps tar deg dit du skal, men tar de deg egentlig dit du vil?

Gått deg bort i skogen? Les en idiot-guide til trondheimsturen i vakker trøndernatur.

Jeg ønsker å oppfordre folk til å gjenoppta bruken av utdaterte kart, enten i papirutgave eller på Kindle, som et aldri så lite «fuck you» til Google. Kanskje det utdaterte kartet leder deg til en kafé eller en bar der mennesket i ditt liv venter på deg, med en god kopp kaffe, en kald øl eller kanskje et glass med gin uten tonic.

I bunn og grunn er ikke denne kommentaren noe angrep eller kritikk av noen, verken Google Maps eller mennesker. Jeg vil heller komme med en oppfordring om å løfte blikket og sette pris på omgivelsene som samfunnet og verden har å by på. For å underbygge kommentarens budskap, har jeg valgt å sitere en av 1980-tallet sine aller største tenkere, godeste Ferris Bueller fra Skulk med stil, her oversatt til norsk:

«Livet går ganske fort. Hvis du ikke stopper og ser deg rundt en gang i blant, kan du gå glipp av det.»

Med det velger jeg å avslutte der jeg startet; er det Google Maps sitt ansvar å bli mer hensynsfulle overfor mennesker, eller er det vårt ansvar som mennesker å ta mindre hensyn til Google Maps?

LES OGSÅ: En (kunstig) intelligent student?

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS