Debatt // Kommentar

Nå må alarmene gå

Publisert

Ett av de aller viktigste prinsippene vi har i Norge, på lik linje med ytringsfrihet og rettssikkerhet, er det at du uansett bakgrunn skal kunne utdanne deg og bli akkurat hvem du vil. Prinsippet er så enkelt, men også så vanskelig, som at utdanning i Norge skal være gratis. For at det skal gjelde for noen, må det gjelde for alle. Etter at regjeringen la fram statsbudsjettet for 2023, der utenlandske studenter må betale for å studere i Norge, har vi brutt prinsippet om at utdanning er gratis og tatt første skritt mot et samfunn der rike laksepappaer skaper rike advokatdøtre.

LES MER: Utenlandsstudenter må betale for studier

Jeg vil at du ser for deg en videregående-klasse, der hun som alle vet er flittig, smart, ressurssterk og engasjert, ikke får gjort noe med det sterke karakterkortet sitt. Grunnen er at mor og far har levd i en resesjon som startet med pandemi og krigstilstander i Europa, og som under regjeringen med «nå er det vanlige folk sin tur» som slagord, gikk inn i en tid der prisene økte og lønningene sto stille. Yrker som flyteknikere, lærere og sykepleiere tapte konstant i lønnsforhandlinger og ble mobbet ut av streikene de prøvde å gjennomføre. Flink pike får ikke muligheten til å være en del av løsningen, fordi hun íkke kan betale skolepengene.

Det er også bemerkelsesverdig at EØS-landene og Sveits er utelatte fra de nasjonalitetene som må betale for å studere i Norge. I en tid med global turbulens er det for meg utrolig merkelig at vi vil stenge døra for kultur- og meningsutveksling med studenter fra land som ligger langt unna oss.

LES OGSÅ: I båt: – Du er nødt til å teste deg litt

Gir du djevelen en finger, så tar han hele hånda. Å gi etter for at regjeringen kan innføre skolepenger for utenlandske studenter, kan ha helt katastrofale følger for det samfunnet vi lever i, som verdsetter evne, pågangsmot og hardt arbeid over betalingsevne og slektstre. Man må åpne øynene for at dette er starten på en politikk som favoriserer dem med sterkere økonomisk bakgrunn. Ikke la djevelen utføre en symbolsk handling som fører til en samfunnsendring på andre siden, der lommeboken avgjør hvem som kan ta utdanning.

LES OGSÅ: Positive til lotteri-basert opptak for populære studier

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS