Debatt:

Norge må arrangere OL!

Norge sitter på store muligheter vi nekter å benytte oss av. Vi må for en gangs skyld ta ansvar.

Publisert Sist oppdatert

Hele verden samles for å konkurrere i brorskapets ånd! Alle verdens land kan få sin mulighet til å skinne, forent i kjærligheten for idrett og sportsånd.

Utenom Norge. Norge briljerer i vinter-OL og i hykleri. Vi kritiserer fattige land for å bryte med menneskerettighetene og ødsle store ressurser på prestisjeprosjekter, men vi selv nekter å arrangere. Og så føler vi oss bra fordi vi i hvert fall har vært kritiske.

«Det er så dyrt, vi har bedre ting å bruke penger på!». Ja, så derfor skal vi dytte byrden på resten av verden? For at vi skal møte opp, samle inn gull og sølv, og så dra igjen med full sekk og uten noen regning. Resultatet når rike land nekter å bidra er at det er kun de fattige diktaturene igjen som har råd til å arrangere. Ja, det er godt å være norsk i OL når vi aldri skal bidra til festen, hverken før eller etter.

LES OGSÅ: Slik trikset de seg til toppen i verden

Vi ber andre om å arrangere fest, men nekter selv å arrangere. Vel, jeg er vel lei av denne falskheten. Derfor sier jeg, Norge må arrangere OL! Vi må ta et endelig standpunkt mot sportsvasking og uholdbar sløsing.

«Vi har ikke store nok fasiliteter til å arrangere et helt OL i noen norsk by.» Så la hele Norge arrangere! La oss bruke hele landet, gjøre det til et prakteksempel på gjenbruk, bærekraft og smarte løsninger, og et direkte støt mot hvor pompøst og propaganderende OL har blitt. Vi har ikke mulighet til å plassere alt i en by, det er jeg enig i. Så la oss bruke alle! Ikke «OL i Oslo» eller i «OL i Bergen», men «OL i Norge». Da trenger vi ikke å bygge verden på nytt, vi tar i bruk det vi har.

I stedet for å bruke enorme summer på å bygge idrettshall, bygg heller ut kollektivsystemene mellom byene. Sett hele Norge i sving. Bruk alle landsdelene våre, spre det utover. Ja, det letteste er å ha alt ett sted, det er vi enige om.

LES OGSÅ: Aksjonerer mot Ikea

Så la oss tenke nytt. La oss ta den vanskelige veien og vise at bare fordi noe vanligvis fungerer på en måte dag, så kan det bli noe annet i fremtiden. Vi må bli handlende subjekter i vår egen fortelling, i stedet for å være sytende tilskuere. Dette er Norge fullstendig i stand til, og det finnes intet bedre land til å være nytenkende om OL. Som en av tungvekterne i OL som disponerer enorme ressurser, har vi et ekstra ansvar for vise vei. Så la oss gjøre det.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS