Kommentar

Dab-lisensen er for høy for frivilligheten

Byens eneste studentradio har blitt skjøvet av lufta.

Publisert

I år har Studentmediene valgt å si opp Radio Revolts dab-leieavtale. Dette var en tung nyhet for oss. Radio Revolt har tross alt blitt sendt på det lokale dab-nettet i syv år, og var blant den første gruppen lokalkanaler som fikk konsesjon i Trøndelag. Likevel var dette en uunngåelighet, da dab-leien har en urimelig høy prislapp som på ingen måte er bærekraftig for en ikke-kommersiell studentradio som oss å betale for.

Etter vi startet å sende på dab har leieprisen tredoblet seg fra hva den originalt var. Vi har i flere omganger forsøkt å redusere utgiftene våre, ved å blant annet undersøke mulighetene om å kun sende i Trondheimsområdet, da studentene i byen i all hovedsak er vår målgruppe. Avtalen forutsetter derimot at vi sender både i region 26 og region 28, som inkluderer nesten hele Trøndelag, uten rom til forhandling. Vi betaler for åtte sendere, selv om vi kun ønsker å betale for én, som til sammen blir en stor sum penger som er vanskelig for oss som frivillig studentorganisasjon å betale. Grunnet dette har vi vært fullstendig avhengige av pengestøtte fra Medietilsynet for å kunne sende på dab. I år var derimot pengestøtten vi fikk ikke tilstrekkelig, og vi har ikke lenger noen måte å betale den skyhøye dab-avtalen på.

LES OGSÅ: La oss lage litt bråk

Denne høye prisen er ikke et unikt problem for Radio Revolt, men et gjennomgående problem for mange lokal- og studentradioer i Norge. Det er i stor grad kun de største mediegigantene som har mulighet til å betale slike utgifter, og mange lokalradioaktører har ikke det økonomiske grunnlaget for å betale for dette. Medietilsynet konkluderte nylig i en rapport om dette at man burde styrke tilskuddsordningen til lokale radioaktører, men pengestøtten har gått ned heller enn opp. Et slikt grunnlag tillater ikke for mindre, dugnadsdrevne ikke-kommersielle nisjeradioer å vokse, og det er rart at det skal være så vanskelig for en lokalradio å sende lokalradio.

Jeg syns det er viktig å fremheve at Radio Revolt er et tilskudd til breddetilbudet og mediemangfoldet i Trondheim. Vi er den eneste lokalradioen som er laget av studenter og for studenter, og jeg syns det er viktig at vår stemme blir hørt, da få andre mediehus har fokus på dette. Vi ønsker å fremme tilbud og arrangement som er relevant for Trondheimsstudentene, og vi ønsker å fremme norsk musikk av lokale artister som ikke nødvendigvis får dekning av større mediehus. Det er viktig for kulturlivet i Trondheim at disse får en plattform der de kan blestes, og det er utrolig synd at vi nå har en kanal mindre å gjøre dette på.

Onsdag den 31. august hadde Radio Revolt sin aller siste sending på dab-nettet. Vi hadde en 24-timers lang direktesending for å markere «døden» av vår dab-lisens, med flertall av våre radiopratere som bidro. Dette var mulig takket være alle de engasjerte parterne vi har på huset som tok dette arbeidet på strak arm. Det er leit at vi skal av dab, men dette er ikke en knekk i radioens motivasjon. Vi skal fortsette å lage radio for studenter, på FM og på nett. Det er likevel frustrerende at studentbyens eneste studentradio blir skjøvet av lufta på denne måten.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS