Kommentar

Så lenge voldtekt er en vanlig del av kvinners liv, blir kvinnedagen aldri overflødig

Hver dag kjemper kvinner over hele verden en kamp om grunnleggende rettigheter.

Publisert

Som påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø sa i sitt intervju til Under Dusken er ikke kvinnedagen bare en dag hvor vi feirer de gjennomslagene vi har fått gjennom; det er også en påminnelse om at vi må ta de kampene som fortsatt gjenstår.

Èn av fem jenter i Norge har blitt voldtatt. Det viser en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, på oppdrag fra justisdepartementet. Tenk over hvor mange kvinner du har i livet ditt, og la det synke inn. Én av fem, det er alvorlig. Mange av disse voldtektene blir ikke engang anmeldt, og de som blir anmeldt ender som regel opp med å bli henlagt. Dette er opplevelser hvor jenter har fryktet for livet sitt: opplevelser som for alltid vil sitte i kroppen.

Jeg var elleve år første gang jeg opplevde seksuell oppmerksomhet. Han sjekket meg fra topp til tå, slikket seg rundt munnen og smilte til meg. Denne mannen var gammel nok til å være faren min. Jeg skjønte ikke da hva det betød, men jeg husker jeg tenkte at hvis jeg bare kledde meg i litt større klær, ville jeg kanskje unngå å få blikk fra gamle menn.

Det mannlige blikket er mektig. Det fratar oss seksualiteten før vi i det hele tatt er gamle nok til å eie den. Blikket mannen gav meg som elleveåring fikk meg til å tenke at det var jeg som hadde gjort noe galt for å få denne typen oppmerksomhet. Vi har internalisert ideen om at det er jenter som selv er ansvarlige for hvordan vi blir oppfattet av menn.

For mange innebærer det å være jente å alltid snakke med noen på telefonen mens vi går hjem fra byen. Vi blir fortalt at vi må ha nøklene klare i hånda slik at vi kan bruke det som et våpen om det blir nødvendig. «Følg med på omgivelsene rundt mens dere går», «hold dere unna mørke bakgater» og «for guds skyld ikke ha på høye hæler. Bruk flate sko, da kan du løpe fortere».

LES OGSÅ: Fjernet søppelbøtter og tørkepapir: – Respektløst overfor alle med mensen.

Èn million mener at vi ikke trenger kvinnedagen i Norge. Det viser en undersøkelse fra Respons Analyse, ifølge Nettavisen. Andelen nordmenn som mener kvinnedagen er unødvendiger like stor som andelen kvinner som har blitt voldtatt. Kanskje kan den ene femtedelen spørre den andre om hvorfor dagen er viktig.

At noen mener at kvinnedagen i Norge er overflødig, er ikke noe nytt. «Vi er jo likestilte i Norge nå», sies det. Men hvor mange menn må begrense seg på grunn av en konstant frykt for å bli angrepet? Før vi kan begynne å snakke ordentlig om hvorvidt vi har oppnådd likestilling i dette landet, må vi slutte å snakke om hva jenter kan gjøre for å unngå å bli voldtatt, og heller begynne å snakke om hvordan vi kan få menn til å slutte å voldta.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS