Samfundetleder:

Studentene ble nok engang taperne

Strømkrisa herjer, et nytt statsbudsjett er lagt fram og studentene står nok en gang igjen som taperne.

Publisert

Norsk studentorganisasjon har hamret på dørene til den nye regjeringen siden dag én, men det er tilsynelatende ingen hjemme.

Mens aviskrigene herjer over hvem som får dekket strømregningene på hytta, sitter studentene igjen med dårligere råd enn noensinne. Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe kan fortelle at 3000 kroner (i hovedsak lån) skal dekke de økte utgiftene studentene har hatt de siste månedene. Optimistisk, ja, men det hadde kanskje gått rundt hvis Arbeiderpartiet og Senterpartiet faktisk holdt valgløftene sine og økte studiestøtta, slik de snakket så varmt om i september. Likevel er studentenes bevilgninger over statsbudsjettet like magre som de pleier, og valgløftene like fort glemt. Tidligere i vinter kunne finansministeren fortelle at dette budsjettet tok oss i en ny retning. Nå, ja, Vedum. Om dette bare var noe nytt.

LES OGSÅ: Hjemmeeksamen bør ikke etterlates i pandemien

Vi har gjennom hele pandemien fått se hvor høyt på prioriteringslista studentene ligger. En kan rive seg i håret over de siste hundre dagene, men hvordan var det før? Da jeg, som så mange andre, ble permittert i fjor, ble jeg forklart at jeg ville ha fått full støtte for tapt inntekt, hadde det ikke vært for at jeg tok studiepoeng. Asheim kunne nemlig meddele at studentene i stedet fikk 26 000 kroner (selvsagt i hovedsak lån), slik at de nå kunne leve bare 85 000 kroner under fattigdomsgrensa.

I et svakt øyeblikk kan man savne Nybøs tid som forskning- og høyere utdanningsminister, men man tar seg fort i det. Det var jo Nybø som i høst sørget for at boligutleierne fikk kompensasjon, etter at fattige studenter med tapt inntekt måtte flytte hjem. I stedet for å dekke leieutgiftene til studenter betalte heller staten for at rom skulle stå tomme. Utleiere uttalte selv til avisen at de gikk med rekordoverskudd. Jeg må derfor si at jeg synes det er litt komisk at de ekstra 3 000 kronene studentene tilbys i strømkompensasjon (igjen: i hovedsak lån) skal behovsprøves. For Gud forby at disse studentspekulantene snylter av felleskassa for å kjøpe bøker og brød.

Studenter lever allerede langt under fattigdomsgrensa, og da krisen rammet, fikk vi i beste fall lov til å ta opp mer lån hos staten. For ikke å snakke om all den kjipe omtalen i nyhetene vi har måttet finne oss i, blant annet fra vår venn fra Bergen. Studentenes egen minister Borten Moe har kun studert ett år og aldri levd skikkelig på studielån. Det er vel det som skal til.

LES OGSÅ: Når skal NTNU begynne å tilpasse seg studentene?

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS