Debatt

Jævli flinke piker har også mensen

Mensen er for mange ubeleilig, ukomfortabelt, flaut – og ikke minst uforutsigbart. Men det er også noe av det mest naturlige i verden.

Publisert

NTNU er eksperter på å tiltrekke seg landets beste kvinner. Hypatia, Ada, Jævli flink pike – alle er målrettede tiltak for å rekruttere jenter til NTNU og stimulere til likestilling både på studiestedet og senere i arbeidslivet. Store tiltak, gode strategier, som alle er med på å bygge opp under samfunnets sterke kvinner. Men jævlig flinke piker har også mensen.

LES OGSÅ: Pride 2023: Gater malt i regnbuens farger

For blant alle disse fantastiske kvinnene som søker seg til høyere utdanning ved NTNU, så viser forskning at 77 prosent av disse kvinnene kommer til å ha en dårlig opplevelse med mensen som student på campus. I sum er dette et stort problem for et universitet som ønsker det beste for sine studenter. Heldigvis er det også et problem som har en ganske enkel løsning: Gjør menstruasjonsprodukter tilgjengelig gratis der det trengs.

Skolekravet er en bevegelse for å innføre gratis bind og tamponger ved alle offentlige skoler og læresteder, som Universitet i Bergen allerede har et vellykket prøveprosjekt på. I Frankrike, Skottland og flere andre land er dette allerede standarden. For NTNU som et fremtidens universitet, som kjemper for likestilling og mangfold, bør dette være et åpenbart tiltak for å fremme betydningen av kvinnehelse og dermed skape gode studiemiljøer for alle sine studenter.

Velferdstinget vedtok i november 2022 å bruke 100 000 av studentenes semesteravgift på å finansiere et prøveprosjekt med gratis menstruasjonsprodukter på fem campuser. Men når pilotprosjektet finansieres over semesteravgiften, er det i bunn og grunn fortsatt studentene som tar regningen. Som velferdstingsleder Øystein Christiansen kom inn på, skal det store spleiselaget semesteravgiften allerede strekke til mange viktige velferdstiltak, slik som psykisk helse og studentfrivilligheten. Når tilgang på sanitærprodukter henger så tett sammen med en god studiehverdag for halvparten av universitetets studenter, er dette et økonomisk ansvar som NTNU burde ta.

NTNU – det er på tide å se på det mindre bildet. Vi elsker at dere vil styrke kvinnen, men da må dere ta ansvar. Ta på dere stor-jente-buksene og gå foran som et likestilt universitet ved å gjøre bind og tamponger gratis og tilgjengelig ved alle deres campuser. Det koster så lite å være et inkluderende universitet.

Anne Borg, fra oss jævlig flinke piker til en annen: Hvor er tampongene våre?

LES OGSÅ: Gratis bind og tamponger på NTNU: – Mensen er ikke akkurat frivillig

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS