Leder:

Skeiv politikk kan ikke lenger ignoreres

Nå må stortingspolitikere forstå at skeives rettigheter og levekår må på dagsordenen.

Publisert

Jeg samler på mummikopper. Dersom jeg gir blod, får jeg koppene gratis, framfor å bruke 219 kroner på Kitchn. Dessverre er jeg en «mann som har sex med menn,» og får dermed ikke lov til å gi blod. Unntaket er om jeg går inn i seksuell karantene i tolv måneder, men da blir det ikke mye av den kjærestegarantien.

Det er selvfølgelig at mottakerens sikkerhet skal veie tyngst, men karantenetiden på tolv måneder er unødvendig lang. Kliniske erfaringer viser at HIVsmitte alltid kan oppdages i blodprøver innen tre måneder etter infeksjon. Det er med andre ord ni måneder med ekstra karantene på toppen av det som er nødvendig for å være sikker på at blodet er fritt for sykdom.

Regelen er, som mange andre lover som påvirker skeives liv, kun basert på frykt og fordommer. Det å gi blod er nødvendig for å redde liv, og det er skammelig at homofobiske regelverk veier tyngre. Det er frustrerende å gå inn i nok et valg uten at skeives rettigheter diskuteres av partiene jeg kan stemme på. Dette er ikke den eneste saken som er viktig å diskutere heller.

LES OGSÅ: Ja, vi er klare for det grønne skiftet

Vi har enda ingen tredje juridiske kjønnskategori. Rikshospitalets monopol på behandling av kjønnsinkongruens gjør en allerede krevende prosess enda vanskeligere for transpersoner i Norge. Ikke-binære blir ikke en gang tilbudt kjønnskorrigerende behandling hos det offentlige helsevesenet.

Sakene må settes på dagsorden, slik at stortingspolitikerne forstår at dette er noe velgerne deres bryr seg om. Hvert valg uten debattene om skeives rettigheter og levekår er med andre ord fire år uten endring, uavhengig av hvem som vinner valget.

Jeg er redd for at jeg venter på den samme debatten om fire nye år. I mellomtiden vil jeg kjempe for disse sakene selv. Det anbefaler jeg at du også gjør. Bruk stemmeretten og delta i samfunnsdebatten, enten det er i kommentarfeltene, på debattsidene til Under Dusken eller bare på nach – det skal jeg i hvert fall jeg!

Powered by Labrador CMS