Samfundetleder

Butikkenes søppelkasser er fulle av spiselig mat

Matvarebransjen kaster penger i søpla, men ber oss betale mer. Hvor ligger logikken i det?

Publisert Sist oppdatert

Matvareprisene bare øker og øker. Tallene tikker jo oppover for nesten hver gang man er innom butikken. Og ja, vi lever i en ustabil verden hvor økonomien er under press. Men helt ærlig: Hver eneste dag kaster matbransjen over 30 000 handleposer med mat som kunne blitt spist.

Tilbudet om å kjøpe varer på vei til å gå ut på dato til en litt billigere pris er så populært at det nesten alltid er tomt. Så hvorfor er det ikke mer av det? Køene utenfor matsentralene er fylt opp av folk som ikke har råd til å kjøpe mat til dagens priser. Hvordan har da matvarebransjen råd til å kaste mat til en verdi av åtte milliarder kroner?

LES OGSÅ: - Generasjon Tunberg er ikke død!

Og selv om butikkene låser inn søpla og minner oss om de idiotiske lovene mot å dumpster-dive, er dette en av de få tingene vi forbrukere kan gjøre for å unngå de skyhøye prisene og bidra til å minske mengden spiselig mat som går tapt. Initiativer som free-fridge eller Facebook-grupper hvor folk deler info om mat som gis bort, er og utrolig kule tiltak i riktig retning.

Men dette er ikke et problem som løses av at vi går ut på natta med lommelykt og dykker i søpla til butikkene, eller at enkeltpersoner setter ut de bananene man har til overs. Vi trenger en lov mot at butikkene kan kaste spisbar mat. Vi trenger at det ikke lønner seg for matvarebransjen å drite i å ta ansvar for hva de kaster. For hvordan kan vi, matvarekjedene og politikerne gå med på at det blir kastet tonnevis med spiselig mat til milliarder av kroner samtidig som matvarebransjen ser seg nødt til å øke prisene vi må betale?

En matkastelov er allerede under utredning, og vi må kreve at loven faktisk forplikter dagligvarekjedene. La oss si ja til en matkastelov. Vi skal ikke ta støyten for at bransjen selv ikke klarer å ta ansvar.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS