Debatt

Fra ATB til tom lommebok

Trondheim er en stor by, men bussen strekker dessverre ikke til. For meg tar det 25 minutter å reise med buss til Dragvoll, og over 11 prosent av storstipendet.

Publisert Sist oppdatert

Hvis det er en ting jeg misliker ved å bo i Trondheim, er det hvor dårlig priset kollektivtilbud vi har. I mitt første år i Trondheim bodde jeg på Risvollan. Da tok det bortimot en time hver vei til campus. Grunnen til den lange reiseveien var sene busser og dårlig opplagte bussruter. Hadde jeg valgt å kjøre til campus, hadde det tatt 7 minutter, og hadde jeg valgt å gå, hadde det tatt 45 minutter i veldig bratt oppoverbakke. Til sammenligning hadde det tatt meg kortere tid å kjøre fra Moss til Nordby for å harryhandle, og kjøre tilbake igjen, enn det hadde tatt for meg å reise fra Risvollan til Dragvoll for å delta på en forelesning, og så hjem igjen.

På mitt nye bosted har jeg kuttet reisetiden med to tredeler, men det er fortsatt problemer. Prisene vi som studenter må betale, er kriminelt høye, og voksenprisen på billettene kan jeg bare beskrive som en krigsforbrytelse. Jeg har kjøpt halvtårsbillett. Fra semesterets første forelesning til min siste eksamen, er det 158 dager. Det er ganske kjipt at jeg ikke har mulighet til å fryse billetten min til neste semester eller gi den til en kompis som kan ha behov for den. Denne billetten koster også 2760 kroner. Hadde ikke reisebudsjettet for en student vært så høyt, hadde det hjulpet ekstremt både fysisk og mentalt, og en hadde hatt mer penger til essensielle ting som mat og varme.

Selv om studentbillettene er veldig dyre, vil jeg anse oss som relativt heldige sammenlignet med andre unge voksne. Folk på min alder som ikke går på universitet, må betale voksenbillett. Den er på 4600 kroner for et halvt år. Jeg vil faktisk argumentere for at voksne under 34 år burde melde seg opp for enkeltemner. Studentpris på billetten pluss semesteravgift er nemlig 1240 kroner billigere hvert halvår enn hva en halvtårs voksenbillett koster. Jeg vil oppfordre enhver person som er i en slik situasjon til å melde seg opp for et enkelt emne hvis de vil spare penger.

Jeg har full forståelse for dem som velger å ikke kjøpe billett. Jeg er ikke en av dem selv, men det er forståelig. Boten for å bli tatt uten billett er mellom 950 og 1150 kroner, og det er liten sannsynlighet for at man blir tatt i billettkontroll ofte nok til at det skal bli dyrere enn 2760 kroner for et halvår.

Så jeg vil si til ATB: Vi er alle mennesker. Majoriteten av oss sliter nå om dagen. Mat, strøm og andre nødvendigheter går stadig opp i pris, så jeg vil gjerne be dere sette ned prisene. Vi føler oss utnyttet når prisene deres er så høye og bussene deres er vår mest tilstrekkelige vei til campus. Vi studenter prøver bare å komme oss fra vår A til B, men det hadde vært så mye lettere hvis prisene hadde vært mer vennlige.

LES OGSÅ: Skal Samfundet bli kronerullet av oljepenger?

Powered by Labrador CMS