Leder

Studentene erklærte klimakrise, men valgte pils over planet

I UKA-21 var visjonen «Det umulige blir mulig». Kanskje kunne vi sagt at det umulige er mulig så lenge økonomien er stabil nok og nybygget er ferdigstilt.

Publisert

På Samfundsmøtet Studentene erklærer klimakrise den 25. mars vedtok en nesten enstemmig Storsal å erklære klimakrise, og at krisen bør være regjeringens øverste prioritet. Like enige var studentene derimot ikke da det skulle voteres over en intern meningsytring som handlet om at UKA og Samfundet ikke bør sponses av selskaper som driver med utvinning av fossil energi. Med én avgjørende stemme valgte Storsalen i praksis å ikke droppe Equinor som hovedsponsor.

LES OGSÅ: Derfor lyver studentene

Forrige uke gikk FNs klimapanel ut og ga oss en siste advarsel om at vi må endre kurs. Studentene ønsker at klimakrisen skal være politikerenes øverste prioritet, men ved å ta det aktive valget om å ikke bryte med fossile industrier, gir de et inntrykk av at Storsalen tenker likt som enhver grønnvasket politiker. Det er bra vi tar klimadiskusjonen, men det løser dessverre ikke klimakrisen.

Under klimademonstrasjonen tidligere på dagen sa Samfundetleder Una Onsrud at det føles som om vi roper ut i ingenting. Ved å rope uten å handle gjør vi nettopp det. Vi er nødt til å fylle tomrommet, og det gjør vi ved å ta et standpunkt og handle. Equinor ville nok ikke mistet nattesøvnen over å ikke få lov til å sponse UKA, men det handler om å ta et standpunkt og vise at vi mener alvor når vi sier at politikerne bør ha klimakrisen som sin øverste prioritet.

UKA er Norges største kulturfestival og det står stor respekt av det arbeidet de gjør. Å lage Norges største kulturfestival er ikke gratis og jeg skjønner at det stilles krav til et overskudd for at UKA skal være den festivalen vi kjenner. Men økonomien til studentfrivilligheten har aldri vært romslig. Det har likevel ikke satt en stopper for de magiske øyeblikkene studentfrivilligheten skaper og har skapt i over 100 år.

LES OGSÅ: Hvor lenge skal vi akseptere grønnvasking av fossilindustrien?

Skal vi få en reell endring, må vi akseptere at det vil gi konsekvenser for oss, selv om konsekvensen betyr en dyrere øl på Samfundet. At UKA og Samfundet må kutte i aktivitet, burde vært et offer studentene var villige til å ta for å vise at vi tar klimakrisen på alvor.

Det er heldigvis noen lyspunkt her. Det var et flertall som stemte for å droppe Equinor som hovedsponsor. En nesten enstemmig Storsal erklærte klimakrise og forslagsstillerne løftet frem en viktig diskusjon som viser at klima er noe studentene engasjerer seg i. I UKA-21 var visjonen «Det umulige blir mulig». Kanskje kunne vi sagt at det umulige er mulig så lenge økonomien er stabil nok og nybygget er ferdigstilt. Siden flertallet stemte for meningsytringen, og det kun var én stemme som var avgjørende for valget, håper jeg at denne diskusjonen kan tas opp igjen ved en senere anledning.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS