Kommentar

Cristiano Ronaldo – spiss eller vaskehjelp?

Cristiano Ronaldo løy ikke da han erklærte at han absolutt ikke skulle spille i Qatar, Dubai eller USA. Men å signere med Al-Nassar i Saudi- Arabia bare seks uker senere er akkurat like ille.

Publisert Sist oppdatert

Han får 200 millioner pund i lønn for to års arbeid og hans viktigste jobb er ikke en gang å skåre mål. I lang tid har det vært et politisk mål å lokke til seg avdankede og aldrende fotballspillere til Saudi-Arabia, i håp om å få litt god pr.

For de trenger å pynte litt på fasaden. Fra massehenrettelser til drapet og parteringen av journalisten Jamal Khashoggi – det er mye Ronaldo må prøve å skjule med en spurt, sprang og «siuuuu» fremover.

Signeringen skjer bare uker etter ett av de mest kontroversielle fotballmester- skapene noensinne. Å spille fotball i stadioner bygget av slaver i et land som forfølger homofile og benekter kvinner selvbestemmelsesrett daglig er grovt, og i gledesrusen over én av tidenes VM-finaler var det nok en og annen som glemte det.

LES OGSÅ: VM skulle være en folkefest

Sportsvasking som dette foregår overalt for tiden. Det er ikke nytt. Da Nazi-Tyskland arrangerte OL bare noen få år etter at Hitler ble rikskansler, var dette sportsvasking på lik linje med det vi ser i dag. Det blir feil å trekke sammenligningen noe lenger, men formålet er å bruke sporten for å bedre sitt omdømmet.

Så hva kan gjøres? Vel, først og fremst gjelder det å kjempe mot at land som ikke respekterer menneskerettighetene under noen omstendigheter skal få arrangere mesterskap eller turneringer. Vi bør heller ikke vie oppmerksomhet til dem som stiller opp som sportsvaskepersonell.

Ikke la Ronaldo bli frontfiguren for det saudi-arabiske regimet. La ham heller sparke ball ute i periferien av vår oppmerksomhet. «Han hadde jeg helt glemt» er det siste de ønsker at vi skal si.

Det kan funke. Kina har måtte gi opp sin superliga, da det ikke ga nok avkastning. Vi er heldigvis mer opptatte av den forferdelige behandlingen koronasyke fikk eller de horrible uyghur-konsentrasjonsleirene enn hvordan Oscar spiller om dagen. Om det er et navn du har glemt eller ikke er kjent med – bra. Da er vi på rett vei.

Sportsvasking er litt som å gi en golden retriever en parykk og kalle den en løve. Det fungerer kun om vi skuer overflaten. Vi kan ikke la sporten bli regimers vaskeklut. La oss stå opp for menneskeverd og unnlate dem mulighetene til å male et glansbilde om seg selv. Penger betyr mye, men oppmerksomhet betyr mer. I hvert fall om du heter Cristiano Ronaldo.

LES OGSÅ: Uventet vinner i NM i Innendørsroing

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS