Debatt

Gummi-omsorg i alle størrelser og fasonger

Er det såpass god stemning at det holder å spørre om samtykke? Blir det for mye å spørre om hen har et kondom også?

Publisert Sist oppdatert

Du har pult en kul type uten kondom, og etter fire dager kommer de første symptomene: utflod og vondt i tissen, eller i rumpa.

Vi kan bare konstatere at vi har en nasjonal økning av gonoré. Bergen og Oslo har foreløpig inntatt pallen, men nå seiler Trondheim, opp som en storfavoritt til bronseplass.

Ifølge FHI forårsakes gonoré av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Bakterien utvikler lett resistens mot ulike antibiotika. Kjønnssykdommen var vanlig i Norge på 1970-tallet, men har siden falt drastisk. Antagelig på grunn av mer effektiv diagnostikk, bedre behandling og mer nøyaktig smitteoppsporing. Nå er vi på vei baklengs inn i 70-tallet igjen når det gjelder smittetall.

Forekomsten av smitte de siste 20 årene har hovedsakelig omfattet miljøet hvor menn har sex med menn. Nytt for året er at det nå smittes unge, fertile kvinner. Det er snakk om en tidobling av smittetilfeller blant unge kvinner. Ja vel, tenker du kanskje, det er jo bare å teste seg og få antibiotika. Omtrent halvparten av kvinner får ikke symptomer, de som opplever symptomer får vanligvis dette to til syv dager etter smitte.

Typiske symptomer er endret utflod og mellomblødninger hos kvinner, og svie og utflod i urinrøret hos menn. Kvinner kan ha smerter i nedre mageregion, og menn kan få ømme testikler. Hos menn kan ubehandlet gonoré forårsake betennelse i bitestiklene eller prostata.

I rundt 20 prosent av tilfellene kan ubehandlet gonoré føre til bekkeninfeksjon. Dette kan øke risikoen for infertilitet, kroniske magesmerter og svangerskap utenfor livmoren.

LES OGSÅ: Økning av gonoré blant studenter.

Gonore smittes via seksuell kontakt med slimhinnene. Kondombruk beskytter og er viktig både ved vaginalt og analt samleie, men også ved oralsex. Det er kun ved bruk av kondom smitterisikoen er lavere. Gonoré trives i halsen og kan smitte oralt.

Har du hatt ubeskyttet samleie er det viktig at du tester deg. Testene utføres hos fastlege, helsestasjon for ungdom, venerisk poliklinikk ved sykehus og diverse helsestasjoner. Menn tisser i en kopp og kvinner tar selv en vaginal prøve. Alt dette gjennomføres i et rom hvor du er alene. Ved positiv test for gonoré er det litt mer komplisert enn ved klamydia. Du vil bli henvist til sykehuset for en sprøyte i rumpemuskelen. Videre må du avstå fra seksuell kontakt til negativ prøve foreligger. Det er jo også en strek i regninga.

Hvordan unngå spredning? Det eneste som forebygger er avholdenhet eller kondom. Velg selv. Ta ansvar for egen helse, vis omtanke for partnere, tenk i et større bilde. Ta bekymringen for antibiotika resistens på alvor. Ta en for laget, bonkre opp med kondomer og vær den kule vennen som har det tilgjengelig når det kniper. Det er mye omsorg i et lite gummihylster! Dette vil du rett og slett ikke ha.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS