Leder

Det er ikke så rart at Arbeiderpartiet sliter

Studentene flykter fra Ap. Det kan blant annet forklares med at de har et stort kommunikasjonsproblem.

Publisert Sist oppdatert

En partimåling gjort av Sentio på vegne av Norsk studentorganisasjon (NSO) og Universitas viser at Arbeiderpartiet (Ap) har en oppslutning på 15,9 prosent hos studentene. Til sammenligning har Høyre en oppslutning på 21,4 prosent.

Dette illustrerer det store bilde av at regjeringspartiet sliter, mye forårsaket av de ulike krisene vi har stått overfor. Studentmassen gjenspeiler samfunnet og studentflukten vitner om et parti med et kommunikasjonsproblem.

Ta for eksempel kravet om økt studiestøtte. Dette er noe som har vært etterspurt av flere i studentfrivilligheten, blant annet under det nylige ledervalget ved Samfundet. Vi i Under Dusken er for økt studiestøtte, men skjønner at det ikke er realistisk for øyeblikket. Studenter er lånetakere og fremtidige boligkjøpere, og har derfor ikke interesse av at styringsrenta går opp. Denne politiske logikken er ikke nødvendigvis enkel å forstå for folk flest. Slike kompliserte økonomiske forhold gjør at politikk kan være seiglivet og tidkrevende, selv om man forsøker å oppnå endring. Dette klarer ikke regjeringen å formidle.

Politisk kommentator Lars Nehru Sand skrev i en kommentar for NRK for en tid tilbake at finansminister Trygve Slagsvold Vedum står overfor «en pedagogisk utfordring».

LES OGSÅ: VM skulle være en folkefest

At finansministeren har en pedagogisk utfordring i å forklare hvorfor verdens rikeste land plutselig ikke kan bruke mer penger, er åpenbart. Men er det hele svaret på hvorfor Ap, som tradisjonelt har stått sterkt blant studentene, nå sliter på målingene?

Om vi skal begynne å diskutere regjeringens kommunikasjonsproblemer overfor studentene, kommer vi ikke unna forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moes retorikk som ofte virker komplett blottet for erkjennelse av studentenes realitet. Studentene blir hardt rammet av prisveksten og samtidig er det stadig flere som sliter psykisk. Regjeringen, med Ap i spissen, klarer ikke å kommunisere ut at dette er problemstillinger de tar seriøst og jobber kontinuerlig med å finne et svar på.

Trang økonomi er en katalysator for andre utfordringer som stress og dårligere livskvalitet. Mange er også bekymret for at det vil føre til at høyere utdanning vil bli et gode reservert for kun de mest ressurssterke i samfunnet. Spesielt sistnevnte er noe som kan få velgere som stemte Ap i god tro om at det skulle bli «vanlige folks tur», til å flykte til andre partier. Vi studenter anerkjenner at politisk endring er noe som ikke skjer over natta. Likevel er det minste vi kan be om at det blir tydelig kommunisert at vi blir sett, og at det jobbes med å finne løsninger på det vi sier at vi trenger.

LES OGSÅ: Studenttinget har valgt nytt arbeidsutvalg

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS