Kommentar

Kråkeskrik og svanesang, Kurt Cobain og Mariah Carey

Å rangere flere artisters stemme er vanskelig, kanskje umulig. Rolling Stone har tatt på seg oppdraget til stor fortvilelse.

Publisert

Den første januar 2023 publiserte det verdenskjente tidsskriftet Rolling Stone ei liste over det de mener er de 200 beste sangerne gjennom tidene. På lista finner man store navn som Billie Eilish, Frank Ocean og Aretha Franklin, samt mindre kjente artister som Robert Johnson og Tammy Wynette. Det er ingen tvil om at Rolling Stone har kunnskap om et bredt spekter av forskjellige artister, og de begrunner også hvorfor disse 200 fortjener å være på lista. Problemet er dog hvordan artistene er rangert i forhold til hverandre.

Artikkelen prioriterer formidlingsevne over talent, og nevner også flere forbehold før selve rangeringa begynner. Der deres tidligere liste fra 2008 var stemt fram av lesere, er denne drevet fram og skrevet av tidsskriftets egne skribenter. Selv om noen retningslinjer er satt på forhånd, skinner det gjennom at Rolling Stone er svært lite konsekvent med disse når det rangeres.

Den nye versjonen tar for seg artister og sangere som har gjort seg bemerka innen popmusikken – hvilket gjør at lista utelater alt av opera. Rolling Stone understreker også tydelig at lista tar for seg de beste sangerne og ikke nødvendigvis de flinkeste. Hvordan plasserer man da Frank Ocean på 190. plass, mens Bob Dylan, kjent for sin stygge stemme, koser seg på 15.? Selv om Dylan er den bedre artisten av de to, er det mye lettere å høre på Franks fløyelsmyke stemme i tre timer, enn Dylans rustne i én. Det er her Rolling Stone er noe uklare når de rangerer stemmer. Det har lite å si om du kan formidle bedre enn du synger, hvis man ikke vil høre på deg.

LES OGSÅ: Knaus' fortid, nåtid og usikre framtid

Noen stemmer er stygge på lik linje med at ikke alle kan mestre det å spille gitar, trommer eller piano. Det sies at stemmen er det ultimate instrumentet, og da er det helt legitimt å sammen- ligne denne med andre instrumenter. Du kommer aldri til å finne meg og Chopin på samme liste over de beste pianistene gjennom tidene – nettopp fordi jeg ikke kan spille piano. Louis Armstrongs stemme høres ut som den konstant trenger vann og Willie Nelson sa selv han ikke har en god stemme. Likevel finner man disse blant topp 60. På 175. plass finner man Lana Del Rey, på 163. Bobby «Blue» Band og på 131. Jeff Buckley.

Hva som anses som bra eller dårlig, er subjektivt og dette gjelder spesielt innenfor musikk. Det er ikke uten grunn at noen slavisk lytter til Topp 50-lista på Spotify, mens andre for- guder et frijazz-kaos av instrumenter eller mørke, ubehagelige toner fra svartmetall. Likevel: Det er vanskelig å være enig i at Patti Smith med sin fantastisk store, men likevel behagelige stemme er rangert 74 plasser bak Ariana Grande. Kan Grande synge? Ja, selvfølgelig. Kan hun synge bedre enn Smith? Ikke i nærheten. Det hjelper heller ikke på saken at hun er rangert 43 plasser foran selveste kongen av pop, Michael Jackson.

Det finnes heldigvis også lyspunkt, da gjennom sangerne på topp 10. Her finner man kjente og kjære artister som Al Green og Nina Simone, i tillegg til mer moderne artister som Beyoncé. Mariah Carey og Stevie Wonder er også representert, men det er null tvil om hvem som fortjener førsteplassen. Dette har Rolling Stone også skjønt, nemlig Aretha Franklin. «En gave fra himmelen» blir stemmen hennes beskrevet som; noe annet ville vært helt absurd.

LES OGSÅ: Trondheim Calling: gullstøv, hjertesorg og nordnorsk melankoli

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS