Kommentar:

Ett sett regler for stortingseliten, et annet for resten

Mens studenter kan risikere tap av studiestøtte for misforståelser, slipper politikere billigere unna.

Publisert

Fredag 12. november kunne Adressa avsløre at stortingspresident Eva Kristin Hansen hadde gitt feilaktige opplysninger om egen bosituasjon, noe som førte til at hun fikk pendlerbolig på statens regning. Hun blir med dette en del av en lang liste stortingspolitikere som har gjort det samme. Hansen trakk seg etter at politiet sa de skulle etterforske seks stortingsrepresentanter som alle har brutt Stortingets regelverk. Det vil i så fall være første gang dette klusset har alvorlige konsekvenser for politikerne, utover at de må si fra seg verv og betale tilbake skatt.

Unnskyldningene har i stor grad vært de samme: «Reglene har vært utydelige», «Det har skjedd en feil», «Dette er ikke noe de har gjort med overlegg og de har ikke ment å gjøre noe galt», eller som Hansen selv uttalte: «Jeg er ingen kjeltring».

For all del. Det kan hende at alle det gjelder har misforstått regelverket og ikke bevisst gått inn for å svindle til seg ekstra penger. Det at vi har tillit til at politikere handler i god tro, er ikke et problem i seg selv. Problemet oppstår derimot når politikerne ikke har den samme tiliten til resten av befolkninga.

Akkurat nå virker det som det kun er mennesker i maktposisjoner som unngår straff når de sier at de har misforstått regelverket. Vi hører gang på gang om politikere som blir unnskyldt. Samtidig hører vi om andre grupper som ikke slipper like billig unna når de unnskylder seg med å ikke forstå regelverk. Folk som benytter seg av NAV og mennesker som søker opphold i Norge, er bare eksempel på folk som ofte ikke får den samme muligheten.

Det samme kan sies om studenter. Som student kan du risikere å måtte betale tilbake alt stipendet ditt hvis du oppgir feil opplysninger, ikke melder fra om endringer eller på andre måter har fått mer penger enn du har krav på. Stortingsdirektøren, som nå ikke ønsker å ettergå sakene på Stortinget, tok opp jakten på studenter som ikke hadde rett på lån da hun var direktør for Lånekassen. Du kan risikere å miste retten til videre lån og stipend, og i verste fall kan du bli politianmeldt. Mens politikere som «misforstår» regelverket kun får seg en skrape i lakken, kan studenter altså risikere alvorlige økonomiske konsekvenser.

Poenget er ikke nødvendigvis at alle politikere som bryter sine egne regler må bures inne, men at det akkurat nå er for stor forskjell mellom hvordan «eliten» og «vanlige folk» behandles. Det utfordrer ideen om Norge som et land med små forskjeller.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS