Debatt 

Du kan bidra til å løfte opp fredsforkjempere

Kan du se for deg å måtte bo i eksil fordi du skriver for et studentmagasin? For studentene i DOXA er dette realiteten.

Publisert

Akkurat nå foregår det kamper for demokrati, fred og menneskerettigheter over hele verden. I mange av disse kampene er det modige studenter som står i spissen. Studenter som risikerer hele sin fremtid, sin trygghet og sitt liv, for å stå opp mot urettferdighet. Dette er noe vi i Studentenes Fredspris ønsker å hedre.

Og vi vil ha innspill fra deg.

Annethvert år deles Studentenes Fredspris ut på vegne av alle studenter i Norge. I 2023 gikk prisen til det regimekritiske russiske studentmagasinet DOXA. Siden DOXAs oppstart i 2017 har magasinet vært en viktig arena blant studenter og unge for å spre informasjon om blant annet menneskerettigheter og akademisk frihet.

Da representanter fra DOXA mottok prisen i Trondheim i fjor vår, holdt redaktør Aleksandra Guliaeva en tale som oppsummerte både DOXAs arbeid og hvorfor Studentenes Fredspris er mer relevant i dag enn noensinne før.

«Ungdom er oss, og vi skal med sikkerhet vinne
Ungdom er kampen mot politivold
Ungdom er LHBT-rettigheter
Ungdom er de modige kvinnene i Iran
Ungdom er ansvar for klimakrisen (…)
Ungdom er et fritt Ukraina
Ungdom er oss.
Og vi skal med sikkerhet vinne» 
Aleksandra Guliaeva, redaktør i DOXA.

I dag har mange av studentene som arbeider med DOXA flyktet fra Russland, og de lever i eksil rundt om i Europa. De måtte forlate familie, venner og hjemlandet sitt for å kunne fortsette kampen. Dette viser hvor kompromissløse og modige studentene som driver DOXA er.

Som studenter i Norge, et land hvor det er trygt å være student og å ytre sine meninger, har vi et spesielt ansvar for det internasjonale studentsamfunnet. Studentenes Fredspris gir oss en unik mulighet til å vise solidaritet med våre medstudenter som må kjempe for rettighetene vi tar som en selvfølge.

Ved å dele ut prisen viser vi at norske studenter følger med på hva som foregår ute i verden. Vi viser vinnerne at deres harde og modige arbeid ikke er forgjeves, men blir lagt merke til og verdsatt. Vi viser at vi støtter dem og heier på dem.

Gjennom å løfte frem studenter som arbeider for fred rundt i verden, bidrar vi til å gi dem en solid plattform å stå på, slik at de kan fortsette å spre budskapet sitt. Å vinne Studentenes Fredspris kan endre premissene for studentenes saker og hvordan de jobber med dem. Prisen har potensial til å endre vinnerne sine liv.

Ikke minst sender Studentenes Fredspris et viktig budskap til regimene og styresettene som studentene kjemper mot. Prisen viser at det internasjonale studentsamfunnet også holder øye med dem.

Vi ønsker å løfte frem enda flere unge mennesker som driver beundringsverdig arbeid for fred. Kanskje vet du hvem neste års vinner av Studentenes Fredspris burde være?

Den eller de nominerte må arbeide for fred, demokrati og menneskerettigheter på en ikke-voldelig måte, i tillegg til å være en student eller studentorganisasjon. Hvem som helst har muligheten til å nominere, og det kan gjøres gjennom nettsiden til Studentenes Fredspris.

Nominasjonsfristen er 14.april 2024. Endring starter med studenter. Hjelp oss med å løfte frem deres stemmer.

LES OGSÅ:  Fem tips til deg som skriver bachelor eller master i år

Astrid Sofie Festøy var tidligere med i Studentmediene i Trondheim som Under Dusken er en del av.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS