Kommentar

Ingen nåde, alt øl til polet

Kreftfremkallende rusmidler hører hjemme i en luksusvareforretning, ikke i dagligvarebutikkene.

Publisert Sist oppdatert

Det hender at jeg våkner opp morgenen etter en lang kveld, med flittig arbeidende tømmermenn, og proklamerer at jeg aldri skal drikke alkohol igjen. Den påfølgende perioden som nykter er likevel ofte forbausende kort. Jeg sitter nok neppe alene med denne erfaringen, og det er kanskje typisk for en «sporadisk grøftefyll»-kultur, som kan sies å beskrive mange unge nordmenns forhold til alkohol.

Dette er åpenbart usunt, og det pekes ofte på grøftefyllkulturen som grunnen til at det er usunt. Hvis man heller nyter noen glass med vin til middagen og tar noen pils i solveggen, da blir det vel sunt. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) og Folkehelseinstituttet (FHI) finnes det ingen trygg mengde alkohol, for ikke å snakke om sunn. I tillegg er det totalinntaket over tid, heller enn mengden per gang, som har mest å si for den helseskadelige effekten.

Alkohol er et kreftfremkallende stoff i samme gruppe som asbest, radioaktiv stråling og HPV, og er kausalt knyttet til en rekke krefttyper. Jo mer du drikker, desto større blir risikoen. Så om man allerede lar seg skremme av lettbrus og tannkrem, er man trolig panikkslagen i møte med rusbrus og pils.

LES OGSÅ:  Drittifiseringen av internett må stoppe

Ikke bare er alkohol både skadelig og vanedannende for brukeren, men ikke minst er det skadelig for andre. Fyllekjøring fører til dødsulykker i Norge hvert år, og det er en klar sammenheng mellom alkoholbruk og vold. I en britisk studie på rusmidler er alkohol den klare vinner blant rusmidler som fører til mest skade på andre, langt foran både heroin og crack-kokain.

Alkoholbruk er blant årsakene til flest tapte friske leveår i Norge i dag. At alkohol i det hele tatt er lov å selge, og attpåtil i dagligvarebutikker, er ubegripelig for meg. Problemet er kanskje at det er latterlig enkelt å lage selv. Ta noe sukkerholdig væske, tilsett gjær, vent litt og gratulerer – du kan nå ruse deg!

Gitt konsekvensene burde alkohol anses som alt annet enn en dagligvare, men ubestridelig som en luksusvare. Misforstå meg ikke, alkohol burde være lovlig, men jeg skulle gjerne sett at det var litt mer vrient å få tak i. Først og fremst må ølet derfor flyttes til Vinmonopolet. Det er ingen grunn til at noe så kreftfremkallende skal stå mellom meierihyllen og frysedisken.

LES OGSÅNoen kommer godt ut av at ting er dyrt; det er ikke oss

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS