Arbeiderpartiet: Emelie Græsli forteller hva Arbeiderpartiet ønsker å gjøre for studentene.
Arbeiderpartiet: Emelie Græsli forteller hva Arbeiderpartiet ønsker å gjøre for studentene.

Ni på Stortinget: Arbeiderpartiet

Vi har intervjuet unge stortingskandidater fra de ni største partiene. Emilie Græsli kommer fra Arbeiderpartiet i Trøndelag, og forteller hva partiet ønsker å gjøre for studentene og hvordan det er å være ung politiker.

Publisert Sist oppdatert

Usikker på hvordan du stemmer i Trondheim? Les vår praktiske valgguide for studenter! Husk også at du som student kan forhåndsstemme på campus.

Hvorfor valgte du å aktivt engasjere deg i politikken?

Fordi jeg syntes samfunnet vårt var urettferdig. Det har dessverre også bare blitt mer og mer urettferdig for hvert eneste år Høyre og Frp har fått styrt landet. Det kan ikke være slik at samtidig som det er 116 000 fattige barn i Norge, høy arbeidsledighet, og vi er milevis unna å nå klimamålene, så velger Høyreregjeringa å bruke de store pengene på skattekutt til de aller rikeste. Det er grunnleggende urettferdig, og det ønsket jeg å gjøre noe med.

Hvorfor er deres parti det beste for studentene?

Arbeiderpartiet prioriterer oss unge. Etter åtte år med Høyre og Frp som kun har prioritert de som allerede har mest, og gitt 30 milliarder i skattekutt til landets aller rikeste, er det klart at nå er det vår tur. Arbeiderpartiet skal bruke de store pengene på å utjevne forskjellene i samfunnet, kutte i utslipp samtidig som vi skaper jobber i hele landet og sørge for at vi studenter får det bedre.

Derfor lover Arbeiderpartiet å kutte 55% av klimagassutslippene innen 2030, at psykisk helsehjelp blir gratis for oss unge, øke studiestøtten, samt gjøre det lettere for unge å kjøpe sin første bolig.

Hva er deres (din) viktigste studentsak?

Boligpolitikk og psykisk helsehjelp. De siste åtte årene har det vært skattefest for de rikeste, og boligprisene har skutt i været. Jeg har selv vært i budrunder for typiske førstegangsleiligheter i Trondheim, og det er ikke andre studenter jeg har tapt budkrigen mot, men eldre menn som skal kjøpe sin bolig nr. 10, 20, 100 for å så leie den ut til blodpris til oss studenter. Slik kan vi ikke ha det. Arbeiderpartiet vil gjøre det dyrere å eie mange boliger, og gjøre det lettere for oss studenter å komme inn på boligmarkedet. Det vil vi gjøre blant annet ved å øke utlånsrammene i Husbanken slik at flere kan få startlån.

Ellers var det en vond realitet som møtte oss under pandemien da det ble klart hvor mange av oss studenter som har hatt det veldig vanskelig det siste halvannet året. Køene til å få psykisk helsehjelp er alt for lange. Arbeiderpartiet vil gjøre køene kortere, og at hjelpen er gratis for oss unge.

Hva er det dere vil prioritere for studentene dersom dere vinner valget?

Vi vil øke studiestøtten og legge til rette for at det skal være enklere å være heltidsstudent. I tillegg skal psykolog og psykisk helsehjelp være gratis for alle under 26 år. Det skal bli billigere og lettere å reise med kollektivtransport. Arbeiderpartiet vil videre bygge 3000 studentboliger årlig, samtidig som vi skal innføre flere ordninger som gjør det lettere for oss unge å kjøpe vår første bolig. I tillegg vil vi ha gratis tannlege for alle opp til 20 år, og halv pris opp til 25 år.

Hvis du ikke kunne ha stemt på ditt eget parti ved valget i år, hvem ville du ha stemt på da?

Det hadde gjort veldig vondt å ikke skulle stemme på Arbeiderpartiet, da det er det partiet med de beste og mest rettferdige løsningene, men for å faktisk svare på spørsmålet måtte det da blitt SV på meg.

Hvordan vil dere styrke universitetene?

Kvaliteten i forskning og høyere utdanning er avgjørende for hvor godt Norge vil lykkes med å utvikle og ta i bruk ny kunnskap. Derfor vil vi løfte studiekvaliteten gjennom bedre veiledning og oppfølging, mer praksis og bedre digitale løsninger. Samtidig bør vi trappe opp antall nye studieplasser, særlig på områder som er viktige for arbeidslivet. Arbeiderpartiet vil videre tette hullene i utdannings-Norge, og lansere en storsatsing for lokale utdanningssentre over hele landet som skal gjøre livslang læring mulig der folk bor.

Hvordan er det å være en ung politiker?

Det er veldig givende og ikke minst gøy! Men det aller beste med det, er å kunne være en del av det svære og fantastiske laget som AUF i Trøndelag er. Vi har det jævlig gøy sammen samtidig som vi prøver å gjøre verden til et litt bedre sted for alle hver eneste dag.

Hva gjør du utenfor det politiske arbeidet?

Jeg studerer rettsvitenskap (juss). Ellers liker jeg å være utendørs i naturen og gå på ski i Tydal.

Hvordan har dere jobbet for å engasjere studenter i politikk?

I Trondheim har AUF et eget studentlag jeg anbefaler alle å bli med i. Vi har medlemmer på alle campusene, og studentlaget møtes jevnlig for å diskutere og jobbe med politikk - men også bare for å spise gratis pizza. Hvis noen kunne tenkt seg å bli med - bare send meg en melding! Alle er hjertelig velkomne.

Powered by Labrador CMS