Leder:

360 Campus dreper fulltidsstudenten

Med egen lesesal og inkludert renhold lokker de studenter til å skrive under på kontrakter som innebærer at de gir bort mesteparten av studielånet.

Publisert

Jeg husker første gang jeg skulle vise fram hybelen min til besteforeldrene mine. De turte nesten ikke gå opp den bratte trappen, greide bare så vidt å presse seg gjennom de trange gangene, og var sjokkert over den lave standarden. Selv var jeg egentlig ganske fornøyd med den lave leien og gode beliggenheten.

Studenttilværelsen er kjent for sin slitte sjarm, men i denne utgaven av Under Dusken kan du lese om en rekke luksuriøse nye boligtilbud spesielt rettet mot studenter. 360 Campus og Campus Life er blant de som tilbyr fordeler som egen lesesal og renhold, mot leiepriser som tar mesteparten av studielånet.

LES OGSÅ: Som å sminke en gris

Det er bra med høy standard, men ikke når leien er så høy at studenter ikke kan bo der uten å få penger fra andre steder enn Lånekassen. I Norge har vi et ideal om at et studium skal være en fulltidsjobb, og da skal det være unødvendig å få støtte fra foreldre eller tjene penger ved siden av, bare for å ha nok til mat og nødvendigheter.

Slike dyre boligalternativer bidrar til å presse opp de allerede høye leieprisene i Trondheim. Mange studenter er villige til å arbeide ved siden av studiet, men ikke alle kan det uten at det går ut over studiene. Derfor er det farlig at det skapes et leiemarked hvor det er normalisert. Det er spikeren i kista for heltidsstudenten.

Høye leiepriser bidrar til å skape større forskjeller. Unge som verken har muligheten til å jobbe ved siden av studiet eller får penger hjemmefra har vanskelig for å få hjulene til å gå rundt.

LES OGSÅ: Ungdomspolitikerne hever stemmen

Studentsamskipnaden tilbyr et rimeligere alternativ, men det er bare nok studentboliger til 15 prosent av studentene, og andelen er minkende. I fjor høst skrev Under Dusken på lederplass at myndighetene stadig svikter i å nå målene de setter for bygging av nye studentboliger. Det blir enda mer bekymringsverdig sett i lys av byggingen av boliger som 360 Campus. Når private aktører kan investere mye i fine campusnære tomter, innebærer det også at det er vanskeligere for studentsamskipnadene å få tak i de samme tomtene.

Jeg bor gjerne på en liten hybel i et litt slitt gammelt trehus, hvis det samtidig betyr at jeg har tid til å fokusere på studiene og få besøk av besteforeldrene mine. Dersom det blir mulig å gjøre det i en bolig med høyere standard, er det fint, men 360 Campus er ikke veien å gå.

Powered by Labrador CMS