Debatt

Kutt samarbeidet med apartheidstaten

Vi ser en enorm mangel på handlekraft blant vestlige regjeringer og institusjoner. NTNU er ikke annerledes.

Publisert Sist oppdatert

Samarbeidet mellom NTNU og den okkuperende makten Israel er omfattende og har pågått i årevis. I dag består dette samarbeidet blant annet av en utvekslingsavtale med Bezalel Academy of Arts i Jerusalem og en samarbeidsavtale med våpenprodusenten Kongsberg Gruppen. UiB og Bergen Arkitekthøgskole hadde tidligere også utvekslingsavtaler med Bezalel, men kuttet nylig disse avtalene på grunn av kunstskolens støtte til de nåværende krigshandlingene som skjer i Gaza.

Kongsberg gruppen produserer blant annet missilene som monteres på F35-flyene Israel bruker. I en artikkel i Under Dusken, publisert 15. november 2023, ble både jeg og daværende prorektorTor Grande ved NTNU intervjuet angående samarbeidet med Kongsberg gruppen. Grande sa at samarbeidet går ut over sivil forskning. I samme artikkel innrømmer han selv at de ikke kan garantere at forskningen fra denne samarbeidsavtalen ikke blir brukt i krig. Ledelsen ved NTNU kan altså ikke garantere at forskningen de har produsert for Kongsberg gruppen ikke blir brukt i det pågående folkemordet i Gaza.

Siden intervjuet i november har prorektor Grande blitt til rektor Grande. Vi har igjen sett at ledelsen ved NTNU ikke bryr seg noe særlig om moral, så lenge de får midler fra næringslivet som et plaster på såret. Vil Tor Grande være like mye i lommen på næringslivet som sin forgjenger, eller vil han gjøre det som er riktig?

For hver dag som går, er det tydeligere og tydeligere at det som nå skjer på Gaza, på ingen måte kan forsvares, verken moralsk eller lovmessig. Ingen kan nå hevde at de ikke vet hva som skjer. Israel er nå tiltalt for folkemord av ICJ. Vil NTNU virkelig vente til Israel blir dømt også, før de kutter samarbeidet?

Samtidig som vår regjering og vårt universitet har stått stille i månedsvis, ser vi at studenter i Trondheim, Norge og resten av verden har vært ledende i demonstrasjonene mot Israels folkemord. Når ledelsen på NTNU svikter, som de ofte gjør i lignende moralske dilemmaer, er det opp til oss studenter å legge press på dem!

Fredag 2. februar klokken 12_00 ber vi alle studenter på NTNU møte opp på gressplenen mellom Hovedbygget og Sentralbygget på Gløshaugen for å demonstrere mot NTNUs samarbeid med apartheidstaten Israel.

LES OGSÅ: UKA og Equinors langvarige forhold kan ta slutt på lørdag

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS